Elköltöztetik a Mount Everest alaptáborát

A jelenlegi tábor egyre kevésbé biztonságos, új helyszínre van szükség a globális felmelegedés és az emberi jelenlét miatt.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
BBC / MTI
2022. június 21.

A jelenlegi tábor egyre kevésbé biztonságos, új helyszínre van szükség a globális felmelegedés és az emberi jelenlét miatt.

Az 5346 méter magasan lévő tábort a Khumbu-gleccseren terül el, melynek jégfelülete rohamosan vékonyodik. Az új helyszínt alacsonyabb tengerszint feletti magasságon keresik, azaz a tábort 2-400 méterrel lejjebb költöztetnék, ahol nincs egész évben jég – közölte egy illetékes a BBC hírportáljával.

A hegymászók és a hatóságok szerint az alaptábor közepén áthaladó patak évről évre egyre nagyobb területet foglal el, a gleccser olvadása pedig destabilizálja a környezetet, megnövelve a veszélyes sziklaomlások esélyét. Csak a tábor környékén évente egymillió köbméter víz folyik el a gleccserből, az egész gleccsert tekintve pedig már 9,5 millió köbméter vízről beszélhetünk.

A vizelet is hatással van
Nem csupán a klímaváltozás van hatással a jelenlegi alaptábor környezetére. A tavaszi mászószezonban mintegy 1500 ember fordul meg a táborban.

Azt találtuk például, hogy naponta nagyjából 4 ezer liter vizeletet ürítenek a tábor területén. Ezen kívül nagy tömegű kerozint és gázt égetnek, hogy fűtsenek és főzzenek, ennek mindenképpen hatása van a jégolvadásra

- magyarázta Khimlal Gautam a költözést javasló bizottság egyik tagja.

A hegymászás üzletág fenntarthatósága és a balesetek elkerülése miatt mindenképpen szükséges az alaptábor átköltöztetése – mondta Taranath Adhikari, a nepáli turisztikai minisztérium egyik vezetője. Az érintettekkel már megkezdték az egyeztetéseket a tábor áthelyezése várhatóan 2024-re valósulhat meg.

Cikkajánló