A Mount Everest közel egy méterrel „emelkedett”

Nepál és Kína a napokban egy közös közleményben jelentette be, hogy a Föld legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest valójában 0,86 méterrel magasabb, mint ahogy korábban hivatalosan megállapították.

Szerző:
BBC
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
2020. december 9.

Nepál és Kína a napokban egy közös közleményben jelentette be, hogy a Föld legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest valójában 0,86 méterrel magasabb, mint ahogy korábban hivatalosan megállapították.

A legújabb mérés szerint a hegy 8848,86 méter magas – írja a BBC. Korábban a két ország között vita volt, hogy vajon a magasságba beszámítsák-e a csúcson lévő hótakarót is. A Mount Everest (Csomolungma) Kína és Nepál határvonala is egyben, mindkét oldalról megmászható.

Kínai szakértők korábban azt állították, hogy a Mount Everest csúcsát a legmagasabban fekvő sziklaformáció tetejéig szabadna mérni, míg a nepáliak érve az volt, hogy a hótakaró vastagságát is hozzá kell adni. Kína előzőleg hivatalosan elfogadott értéke 8844,43 méter volt, amely közel négy méterrel alacsonyabb volt a Nepál által használt magasságnál.

Miért kérdőjelezték meg egyesek a csúcs valódi magasságát?

Néhány geológus feltételezte, hogy a 2015-ös, 7,8-as erősségű nepáli földrengés eleve megváltoztatta a Csomolungma csúcsmagasságát. Az esemény közel 9000 nepáli életét követelte, kőlavinát eredményezett, amely részben elsöpörte az alaptábort, és 18 hegymászó halt meg. Szakemberek ekkor úgy gondolták, a természeti csapás mindenképpen zsugorította a hótakaró tömegét is. Bizonyításként felhozták, hogy a földrengés epicentrumához közeli, Katmandutól északra lévő Langtang Himal csúcsa körülbelül egy métert veszített a magasságából. Mások azzal érveltek, hogy a Himalája csúcsai talán éppen magasabbra kerültek az alattuk ütköző tektonikus lemezek mozgása miatt, amely valójában a földrengést is okozta.

„A 2015-ös földrengés volt a másik oka annak, hogy újramértük az Everestet. Nemzetközileg elfogadott metódus szerint dolgoztuk fel az adatainkat” – fejezte be nyilatkozatát Dhakal nepáli szóvivő.

A szakemberek műholdak segítségével dolgoztak a csúcson, a kínaiak a saját, BeiDou navigációs rendszerüket használták, sőt a csúcson hagytak egy berendezést is, amely a hómélység, az időjárás és a szélsebesség adatait továbbítja egy központi feldolgozórészleghez, így méri a gleccser mindenkori állapotát a továbbiakban. Nepál külügyminisztériuma, valamint a felmérésért felelős állami szerv együttesen tette közzé, hogy mindkét ország egyetért, és elfogadta az új magassági értéket.

Forrás: BBC

Cikkajánló