Elpusztult a harmadik fióka is a gemenci fészekben

Az egyetlen, életben maradt fióka június 9-én egész napra egyedül maradt, a szülők nem látogatták és nem etették, este, illetve az éjszaka folyamán többször elázott, hajnalra erősen legyengült és elpusztult.

Szerző:
TM
Fotó:
Gemenc Zrt.
2020. június 11.

Az egyetlen, életben maradt fióka június 9-én egész napra egyedül maradt, a szülők nem látogatták és nem etették, este, illetve az éjszaka folyamán többször elázott, hajnalra erősen legyengült és elpusztult.

Május elején még három kisgólya cseperedett a gemenci fészekben. Majd a legkisebbet az egyik szülő május 10-én elpusztította. Június 5-én a Gemenc Zrt. leállította az online közvetítést a fészekből, mert mint írták, a beérkező nézői jelzések egyértelművé tették, hogy sokak nem tudják elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát. Ezért az erdőgazdaság úgy döntött, hogy az internetes közvetítést megszünteti, ugyanakkor a szakemberek számára a természettudományos kutatást továbbra is biztosítja, a kamerák által közvetített képeket rögzíti.

A második fióka a közvetítés leállítása után egy nappal június 6-án pusztult el. Az utolsó pedig június 10-én hajnalban halt meg. Ahogy a Gemenc Zrt. oldalán olvasható, mind a bekamerázott fészekben, mind a Gemenci-erdőben fészkelő további mintegy 40 gólyapár a kedvezőtlen, aszályos időjárás miatt nagyon nehezen tudja táplálni a fiókákat. Talán ezért is történhetett a tragédia, hogy a bekamerázott fészekben a feketególya-párnak idén nem sikerült egyetlen fiókát sem felnevelniük.

A gólyakamera „adását” néző internetezők és kommentelők egy része már hetek óta követelte az éhező fiókák kimentését vagy mesterséges táplálását, ám a szakemberek véleménye szerint – ahogy azt a Gemenc Zrt. közölte is – sajnos erre semmi esély nem volt. A fekete gólyák esetében ez ugyanis nem járható út, ezek a madarak háborítatlanságot igényelnek, és egy esetleges beavatkozás után számukra már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet, illetve egy ilyen beavatkozás a közelben lévő fészkek lakóira is végzetes lehetne.

A fekete gólya (Ciconia nigra) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft egyedenként.

Forrás: Gemenc Zrt.

Cikkajánló