Kikelt az idei első feketególya-fióka Gemencen

Az eseményt te is megnézheted, mert a webkamera rögzítette a kisgólya első perceit.

Szerző:
TM
Fotó:
Gemenc Zrt.
2020. április 30.

Az eseményt te is megnézheted, mert a webkamera rögzítette a kisgólya első perceit.

A kis, fehér színű feketególya-fióka április 29-én, 9 óra 43 perckor kelt ki a tojásból. Lesz két testvére is – az ő „megszületésük” is az elkövetkezendő napokban várható.

Az egyik szülő még március 3-án reggel foglalta el a fészket, a párja pedig március 15-én érkezett. Az első tojás március 23-án jelent meg – ezt az egyik gólya kidobta a fészekből, valószínűleg azért, mert terméketlen volt. Végül 3 másik tojást rakott a tojó. A bekamerázott fészek életét a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően lehet nyomon követni élőben, ide kattintva.

A következő videón pedig az első gólyafióka kikelését nézheted meg:

Jelenleg 380-420 pár fekete gólya fészkel Magyarországon, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Az első fiókák rendszerint május elején jönnek világra, és akár már július közepén kirepülhetnek a fiatalok, de zömével augusztus 10. környékén teszik. Ezután néhány hétig még a közelben vannak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Forrás: Gemenc Zrt.

Cikkajánló