Elstartolt az idei Tisza-tavi PET Kupa

Június 17-én, pénteken délelőtt tizennégy pillepalackokból készült hajóval és kenus különítménnyel startoltak el a hulladékgyűjtő csapatok a III. Tisza-tavi PET Kupán.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
mti.hu
2022. június 17.

Június 17-én, pénteken délelőtt tizennégy pillepalackokból készült hajóval és kenus különítménnyel startoltak el a hulladékgyűjtő csapatok a III. Tisza-tavi PET Kupán.

Több mint kétszáz „petkalóz” vágott neki Tiszafüredről saját készítésű tutajjal a vasárnapig tartó hulladékgyűjtésnek – adta hírül az MTI. A Tisza-tavat és az ártéri erdőket Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig fogják megtisztítani a résztvevők. Az esemény ünnepélyes megnyitóját a Tisza-tó partján, a Morotva Kerékpáros Pihenőben tartották, ahol ünnepélyes megnyitón többen is beszédet tartottak, méltatva és fontosnak tartva az alapvetően civil kezdeményezéssel létrejött hulladékgyűjtő akciót, amit a Technológiai és Ipari Minisztérium és jogelődjei évek óta támogatnak. Tiszafüred polgármestere, Újvári Imre beszédében kiemelte: az elmúlt években is sokat tettek a Tisza-tó megtisztításáért, de a hulladék az árhullámmal időnként „újratermelődik”. Ez ellen évről évre felveszi a harcot ez jó közösség - tette hozzá.

A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak. A nemzetközi szinten is példaértékű, nyári Pet-kupa versenyeken túl egész évben szerveznek hulladékgyűjtő akciókat: korábban a Tisztítsuk meg az országot! program során gyűjtötték a hulladékot a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) közreműködésével, valamint elindították a Mosolygó Zsák programot. A közelmúltban több száz zsák hulladék gyűlt össze a rendszeres céges csapatépítő eseményeknek köszönhetően. A térség szerepvállalása a folyótisztító munkában felértékelődött: a vízügy oldaláról a kiskörei duzzasztógát a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált, miközben a PET Kupa folyamatosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl –, a hulladék szakszerű szelektálásáról is gondoskodik.

A HulladékRadar applikációval te is segítheted a hatóságok munkáját a hulladék felszámolásában.

A tó szennyezettségi állapotát tavasszal felmérték a PET Kupa folyómentői, akik 50 különböző szennyezettségű helyszínt, köztük több, súlyosan szennyezett petbányát fedeztek fel. Az eredmények a tisztatisztatérkép.hu oldalon követhetőek nyomon. A térkép a nemzetközileg népszerű, TrashOut hulladéktérképező applikáció adatait jeleníti meg, nemcsak a térségről, hanem a forrásvidéktől egészen a torkolatig mutatja a Tisza és mellékfolyóinak hulladékhelyzetét. A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része – mintegy 60 százaléka – újrahasznosul.

A résztvevők biztonságát a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei felügyelik. A versenyt záró eredményhirdetés és díjátadó a Tiszanána-Dinnyéshát Kikötőben, június 19-én, vasárnap, lesz.

Cikkajánló