Elveszett paradicsom a Mecsekben

Másfél évvel ezelőtt egy internetes oldalon jelent meg az az összeállítás, amelyben Magyarország tíz legszebb kisfalváról írtam. Óbánya akkor kimaradt. Jöjjön tehát most hazánk egyik, de a Mecsek mindenképpen legszebb fekvésű faluja. Ráadásul nem is egy tízes listán - hanem önállóan. Mert megérdemli. 

Szerző:
Lantos Gábor
Fotó:
Lantos Gábor
Gulyás Attila
2017. június 18.

Másfél évvel ezelőtt egy internetes oldalon jelent meg az az összeállítás, amelyben Magyarország tíz legszebb kisfalváról írtam. Óbánya akkor kimaradt. Jöjjön tehát most hazánk egyik, de a Mecsek mindenképpen legszebb fekvésű faluja. Ráadásul nem is egy tízes listán - hanem önállóan. Mert megérdemli. 

 

A falu fentről a legszebb - ezt már akkor megállapítottam, amikor erre a túrára készültem. Az összeszűkülő völgyben meghúzódó egyutcás település felett áll az a kilátó, amelyhez a falu közepén elhelyezett tábla mutatja az utat. Ám érdemes vigyázni, mert a tábla kissé megtéveszti az embert. Azon az szerepel, hogy a kilátó gyalog 15 perc, s a zöld kereszt jelzést kell követni. Ebből a negyedórás időtartam igaz, de a focipálya előtt a kék háromszög jelzésen balra kell felfelé kanyarodni. A kilátó innen igen meredek kaptatón érhető el, a panoráma azonban minden pénzt megér. Odafentről mesés látványt kínál az alant elterülő völgy, a zöld erdőtengerből kibukkanó hófehér, oldaltornácos házakkal.

 

 

Óbánya első lakói a 18. században érkeztek a völgybe. A német ajkú betelepülők az erdős, hegyes táj kínálta fafeldolgozással, valamint a messze földön híres fazekassággal foglalkoztak. A falu környékén régebben üveghuták is működtek, innen származik a település német neve is: Altglashütte. Így az sem véletlen, hogy az Óbánya és Kisújbánya közötti erdei út neve az Üvegesek útja. Az útvonal a négy egykori legfontosabb üveghuta helyét köti össze. Ez volt a Réka-völgyi huta, Pusztabánya, Óbánya és Kisújbánya. A végállomás pedig Hosszúhetény. Az Üvegesek útját különleges jelzés mutatja a fákon: fehér alapon zöldre festett fordított kereszt, a tetején egy fektetett nyolcassal.

 

Feleségem dédszülei a falu végén házat építettek 1939-ben. A ház sok-sok éven át a "megismételt mézeshetek" helyszíne, a második világháború alatt menedék volt. A fehér falú kis házikó ma is ott áll a Pisztrángos-tó és a strand mellett

 

Kevesebben tudják, hogy Óbánya lassan 100 éve kedvelt kirándulóhelye hazánknak. A látogatók már az 1920-as években az érintetlen természetet, az „elveszett paradicsomot” keresték errefelé. Az „elveszett paradicsom” nem más, mint amire titkon minden ember vágyik. Az érintetlen természet, a csend, a jó levegő. Egy falu, ahol ha kell, magadba fordulhatsz, s gondolkozhatsz az élet nagy dolgain. Óbánya ennyire egyszerű és nagyszerű helye ennek a világnak. Van, akit nem ez hív ide, hanem a kirándulási lehetőségek vagy éppen a fazekasmesterség titkainak megismerése. Óbánya számos házában vásárolhatunk a fazekasok nagyszerű termékeiből, s van, ahol a korongozás rejtelmeit is megmutatják nekünk.

 

 

Totemoszlop és strand a falu határában

 

A településen átvezet a Dél-dunántúli Kéktúra, amelyen haladva számos érdekesség késztet megállásra. Egy néhai strand, egy indián totemoszlop, egy tényleg ferde vízesés és a Csepegő-szikla. Az Óbánya felső végén emelkedő totemoszlopnak különös története van. Erről is szólok hamarosan, de most emlékezzünk meg az első magyarországi indián törzsről, amelyet 1931-ben a Dunakanyarban fekvő Kisorosziban Baktay Ervin orientalista alapított meg. Hogy mennyire komoly volt a dolog, arra jellemző a hat évvel később, 1937-ben megesett történet: az Amerikai Indiánok Szövetsége a Heverő Bölényt (azaz Baktay Ervint) tagjai közé emelte, és tevékenységét tiszteletbeli szacsem (főnök) címmel honorálta. Az indiánvilág Baktay halálával sem szűnt meg idehaza - sok embernek valóban a „vissza a természethez” életszemlélet egyetlen biztos menedékét jelentette. A hatvanas években előbb a Bakonyban, az énekes-író Cseh Tamás vezetésével alakultak indián táborok, majd a kezdeményezés a kilencvenes években jutott el Óbányára. Az itt emelkedő totemoszlop ennek s a napjainkban is működő indián táboroknak állít emléket. Nagymedve és Öregmedve, a két óbányai indián törzsfőnök.

 

Az indián totemoszlop

 

A totemoszloptól nem messze található az egykori strand medencéje, amely mára már csak egy üresen ásítozó betongödör. Az 1940-es években Óbányán két strandfürdő is üzemelt, az első világháború után az itt élő Tichy Gyula kezdeményezésére épültek meg a medencék. Ennek az a története, hogy falu szélén lévő kuglizóban élénk társasági élet zajlott. Egyszer egy társaság elragadtatva beszélt a táj szépségeiről, csak a vizet, a strandot hiányolta. Tichy sokáig eltöprengett a hallottakon, s egyszer csak előállt a tervvel, hogy egy kis strandot akar építeni. A strandfürdő nem sokkal később országos ismertségre tettek szert. A második világháború kitörése előtti években nyaranta olyan sokan érkeztek fürdeni Óbányára, hogy a kis falu képtelen volt a szállásukról gondoskodni.

 

A strand egykor, és ma

 

Cseppkövek a szabad ég alatt

 

A Csepegő-szikla

 

A falut elhagyva a kék jelzésen halad tovább a turistaút az egykor élénk életet élő, mára üdülőfaluvá változott Kisújbánya felé. A folyamatosan összeszűkülő völgyben mintegy félórás gyaloglást követően érjük el. Mellettünk fut az Öreg-patak, majd bal kéz felé látványos, mohlepte óriás sziklához érünk. Ez a Csepegő-szikla, az egyik legszebb természeti látványosság. A sziklában miniatűr cseppkövek nőttek, ilyet csak barlangban lát az ember, a természetben, szabad ég alatt nagyon ritkán. Innen csak pár lépés a Ferde-vízesés, amely szintén különleges látvánnyal szolgál. A félrebillent, pados mészkőrétegek az évezredek alatt utat adtak a víznek - a ferdén aláhulló mini vízesés látványa tényleg megkapó jelenség.

 

A Ferde-vízesés

 

 Gyakorlati tudnivalók
Óbánya Budapesttől 180, Pécstől 32 kilométerre fekszik. Akik autóval érkeznek, a 6-os úton a híres mecseknádasdi kanyar előtt (vagy ha Pécsről jönnek, akkor a kanyar után) kanyarodjanak le balra, illetve jobbra. A fővárosból a Volánbusz járataival egy átszállással közelíthető meg Óbánya (Mecseknádasdon kell buszt váltani). Ami a szálláslehetőségeket illeti, Óbányán mintegy féltucatnyi panzió és vendégház várja azokat, akik nem csak egy napra jönnek el ide. Ezek közül azonban akad olyan, amelyet minimum 4 éjszakára lehet csak lefoglalni. A faluban pénteken, szombaton és vasárnap a napi parkolás díja 700 forint. Ezzel az intézkedéssel autómentessé kívánták tenni a települést.
 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016. augusztusi számában.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Óbánya, ahol elvarázsol a Keleti-Mecsek

Misztikus hangulat és időutazás mecseki tájakon

Varázslatos hazai vízesések

Dél-dunántúli Kéktúra - Keleti-Mecsek

 

 

Cikkajánló