Erdei zakatolás és ínycsiklandó pisztráng - programajánló hétvégére

Felfedezőtúra a Zemplénben, madárgyűrűzés az ország szebbnél szebb tavainál, zakatolás a Börzsönyben mindez illatos pisztránggal és egy pohár borral megfejelve - ezt ajánljuk a hétvégére, bízva abban, hogy az időjárás is kegyes lesz mindenkihez.

 

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Gulyás Attila
2015. október 1.

Felfedezőtúra a Zemplénben, madárgyűrűzés az ország szebbnél szebb tavainál, zakatolás a Börzsönyben mindez illatos pisztránggal és egy pohár borral megfejelve - ezt ajánljuk a hétvégére, bízva abban, hogy az időjárás is kegyes lesz mindenkihez.

 

1. Őszi felfedezőtúra a Zemplénben

 

Fotó: Burger Barna


Október első hétvégéjén itt a legjobb alkalom, hogy felfedezd a Zempléni-hegységet - ezúttal egy geológus szakember által vezetett túra keretében. A kiránduláson a Zempléni-hegység központi részének földtudományi értékeivel ismerkedhetsz meg: Ördög-völgy (opál-félék), Sólyom-bérc (krioplanációs formakincs, kilátóhely), Istvánkúti-nyírjes (növénytani ritkaságok), Nagy-Péter-mennykő (krioplanációs formakincs, kilátóhely), Pengő-kő (krioplanációs formakincs). A 15 km-res túrára túracipő és terepi felszerelés ajánlott.
Mikor?
2015. 10. 03. 09:00 óra
Hol?
Központi-Zemplén, a Sólyom-bérc és a Pengő-kő közötti terület, a találkozó Pálházán, a kisvasút végállomáson lesz. (Megálló Fogadóval szemben, Dózsa Gy. u. 160.).
Bővebb infó: naturinform.anp@gmail.com


Kreatív programok az őszi rengetegben az Erdők Hetén - Nézd meg ezt is!


2. Madárgyűrűzés testközelből a Jági-tótól a Töreki-tavakig


1. Szereted a madarakat, de még sosem volt alkalmad igazán közelről megismerkedned velük? Az őszi hónapok sok madár számára a vonulási időszakot jelentik, ezért ne hagyd ki a remek lehetőséget, hogy találkozz velük. A 2 órás program madárgyűrűzési bemutatóval kezdődik a Jági-tónál, amelyen akár különleges vonuló fajokkal is találkozhatsz, majd madarász szemmel bejárhatod a Borbás-gerincet. A kb. 3,5 km-es útvonal a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak szakvezetett túrák során látogathatóak. A távcsövet ne hagyd otthon!
Mikor?
2015. 10.03. 09:00 - 2015. 10.03. 14:00
Hol?
Találkozás: Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt
Bővebb infó: szenasok@dinpig.hu

 

Fotó: Gulyás Attila


2. Madármegfigyelés, játék és verseny egyben- ezzel vár a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Madártani Egyesület a Töreki-tavaknál. A területet ismerő természetvédelmi őr segítségével megismerkedhetsz a tavon tartózkodó madárvilággal, amely után részt vehetsz egy játékban és a témához kapcsolódó versenyen. A programra időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő és távcső szükséges.
Mikor?
2015. 10. 04.
Hol?
Siófok, Töreki-tavak, madármegfigyelő torony
Bővebb infó: kenezistvan5@gmail.com

3. Zakatolás Nagybörzsönyben

 

Fotó: Gulyás Attila


A hétvége egyik legjobb erdei programja minden bizonnyal a Nagybörzsönyi Kisvasút napja lesz, amelyre Nagybörzsönybe várnak a szervezők. A 10 órakor kezdődő ünnepi műsor és megnyitó után menetrendszerinti vasparipával juthatsz el Nagyirtásra, ahonnan fakultatív túrákat tehetsz például a Sós-hegyre, a Kopasz-hegyre vagy akár Kóspallagra is. Turistatérképet javasolt magaddal vinni.
Mikor?
2015. 10.03.
Hol?
Nagybörzsöny, kisvasút végállomás
Bővebb infó: kisvasutak.hu
 

 

Tudtad?

A Nagybörzsöny-Szob kisvasúthálózat 1908-tól Nagybörzsöny-Ipolypásztó (ma Szlovákia) között kezdett kiépülni a letermelt faanyag elszállítására, 1912-ben Szob és a Csák-hegyi kőbánya között kőszállítási céllal fektettek le síneket. Az Ipolypásztó vasútállomásához kapcsolódó nagybörzsönyi hálózat Trianon után nagyvasúti kapcsolat nélkül maradt, ezért az erdőbirtokos esztergomi érsekség 1922-24 között, a 420 m magas Vízválasztó (Nagyirtás) nyergén át összekötő vonalat épített Kisirtás és a Csák-hegyi kőbánya-Szob vonal között. A szintkülönbséget a Tolmács-hegy oldalában csúcsfordítópár építésével, Nagyirtás és a Bezinavölgy között merész hajtkanyarokkal küzdötték le. Az államosítás után 1957-ben Kisirtásról levezették a síneket Nagybörzsönybe. 1969-ben a Nagybörzsöny-Nagyirtás szakaszon az erdőgazdaság szezonális, hétvégi személyforgalmat vezetett be. 1976-ban Nagyirtás és a Csák-hegyi kőbánya között megszűnt a teherszállítás, utána ezen a szakaszon a sínek fokozatosan eltűntek.1992-ben a nagybörzsönyi és a szobi vonalrész is megszűnt. Többszöri részleges felújítás után a Márianosztra-Nagyirtás szakasz újjáépítésével 2016-tól a turisták birtokba vehetik a Börzsönyben, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban kanyargó, vadregényes útvonalú teljes Szob-Nagybörzsöny kisvasutat, amely hazánk egyedi, hegyvidéki, ökoturisztikai kínálatának fő attrakciója lesz.

 
 

 

 4. Hat nap állatok és növények között 


Nem árt olykor felfrissíteni a biológiai ismereteidet, különösen akkor, ha a csemetéd is érdeklődik a növény- és állatvilág iránt. Október elején idén is megrendezik az Állatszeretet Fesztivált a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat az állatok világnapjához kapcsolódik, amit világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartanak. A hatnapos rendezvényen számos látnivalót, ismeretterjesztő és szórakoztató programon vehetsz részt, több szervezet és szövetség is bemutatkozik, akik érdekes történetekkel várják a közönséget a fajmegőrzésről, a felelős állattartásról, a természet- és madárvédelemről. Lesz kreatív kézműves stand, ismeretterjesztő foglalkozás, fajáték készítés és játszóház is. A bonsasi szerelmeseit október 3-án és 4-én szakmai tanácsadással várják.
Mikor?
2015. 10. 01 - 2015. 10. 06
Hol?
Fővárosi Állat- és Növénykert
Bővebb infó: zoobudapest

Szuper családi programok az állatok világnapján - Nézd meg a kínálatot!

 

5.Ropogós pisztráng egy pohár borral

 

Fotó: Shutterstock


Tapolca mindig jó választás, ha egy unalmas őszi hétvégét szeretnél egy remek városlátogatási programmal feldobni, most pedig különösen megéri felkeresni a Tapolcai-medence közepén elhelyezkedő települést, mert hétvégén a pisztrángé és a boré főszerep a Malom-tó környékén. Megkóstolhatod például a bükkfa fűrészporon füstölt tapolcai pisztrángot, a kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott ropogós tapolcai pisztrángot, az erdélyi módon kukorica darával sült ropogós tapolcai pisztrángot, a környék pincészetei pedig a Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő legkiválóbb borokat mutatják be az érdeklődőknek. Akinek ez még nem elég, azok ehetnek kenyérlángost, lesz házi rétes és házi sajt is.
Mikor?
2015. 10. 02. - 2015. 10. 04.
Hol?
Tapolca
Bővebb infó: pisztranfesztival.hu

 


 

Cikkajánló