Érdekes mintákat rajzoltak a térképre a jeladós egerészölyvek

A rákosi viperák védelmében három madár kapott GPS-jeladót. A szakemberek az ölyvek mozgásából vonnak le következtetéseket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park
knp.hu
2022. december 8.

A rákosi viperák védelmében három madár kapott GPS-jeladót. A szakemberek az ölyvek mozgásából vonnak le következtetéseket.

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának tagjai közösen fogták be a Felső-Kiskunsághoz tartozó Kunpeszér környékén azt a három egerészölyvet, amelyek értékes adatokat szolgáltatnak az egerészölyvek területhasználatáról és a rákosi vipera állományokra kifejtett hatásáról. A rákosivipera-védelmi LIFE-projekt során végzett felmérésből ugyanis kiderült, hogy a madarak közül az egerészölyv az egyik leggyakoribb ragadozója a rákosi viperának.

A jeladók felhelyezése mellett a szakemberek meg is gyűrűzték a madarakat, az egyedek a könnyebb azonosítása érdekében a Heni, Paszkál és Hannibál neveket kapták – olvashatjuk a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

Egy műuhu és háló kellett az ölyvek befogásához. A mindössze 18 grammos jeladót pántokkal rögzítették a madarak hátára, melyek leginkább kis hátizsákokra hasonlítanak. A jeladó tömege nem több, mint a madár testtömegének 2 százaléka. Súlya és elhelyezése nem befolyásolja az állat mozgását és életét.

A nyomkövető a GPS adatai a mobiltelefon-hálózaton keresztül jutnak el egy számítógépes rendszerbe, ami a madarak mozgását egy térképen rögzíti. A jeladók immáron fél éve szolgáltatnak adatokat, amiből egyértelművé vált, hogy az egerészölyvek vadászterülete érinti a viperák lakta élőhelyeket is. A fészkekben felhalmozódott táplálékmaradványok vizsgálatakor is kiderült, hogy az egyik ölyv biztosan fogott rákosi viperát a fiókáinak. A szakemberek reményei szerint a jelölt madarak a jövőben is olyan információkat szolgáltatnak, amelyek segítségével feltárhatóvá válik, hogy milyen táji-élőhelyi jellemzők befolyásolják az egerészölyv táplálkozóterület-választását.

Cikkajánló