Erdészeti beavatkozásokkal fokozottan védett állatfajok megmentéséért

Az erdészetek által országszerte futtatott számos természetvédelmi célú program célkeresztjében olyan ikonikus fajok állnak, mint például a vadmacska, a földikutya, vagy a díszes tarkalepke

Szerző:
Lomniczi Gergely
Rétalji Igor
Fotó:
Burányi Virág
2021. december 5.

Az erdészetek által országszerte futtatott számos természetvédelmi célú program célkeresztjében olyan ikonikus fajok állnak, mint például a vadmacska, a földikutya, vagy a díszes tarkalepke

Az egyre több erdőterületen folytatott természetközeli erdőgazdálkodás által kialakult élőhelyi sokszínűség nem csupán az erdei fauna számára biztosít kedvező életfeltételeket, hozzájárulva ezzel a biológiai sokszínűséghez, hanem az így kezelt erdők egyensúlya, ezáltal a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenálló képessége is növekszik.

Kiváló példája ennek az Alföld kevés megmaradt, eredeti erdőtársulásainak védelme. A homoki erdős sztyepp az Európai Unió egyik legkisebb kiterjedésű, egyben legveszélyeztetettebb élőhelytípusa, amelynek kulcsfaja a kocsányos tölgy. A Bács-Kiskun megye klímaváltozás szempontjából legsérülékenyebb élőhelyein is gazdálkodó KEFAG Zrt. jelenleg is folyó OAKEYLIFE nevű projektje – amelyben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel fogott össze – ennek a különleges élőhelynek a megőrzését szolgálja.

A középpontban a megye északi részén elterülő, több mint 1000 hektáros erdőtömb, a Peszéri-erdő áll. Itt az invazív fajok visszaszorítását, az erdőszerkezet átalakítását végzik el, valamint speciális, úgynevezett szegélyélőhelyeket, továbbá tisztásokat alakítanak ki a fenntartható ökoszisztéma-szolgáltatások helyreállítása érdekében.

Mindez jelentősen segíti az olyan, az ökológiai rendszer számára fontos, ám gyenge elterjedési képességű fajok, mint például a fokozottan védett magyar futrinka (Carabus hungaricus), vagy az európai természetvédelem szempontjából is kiemelten fontos díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) jelenleg elszigetelt populációinak összefüggővé tételét, amely által kihalásuk valószínűsége is csökken.

A több mint 1000 hektáros Peszéri-erdő tölgyesének minőségjavítása, az általa nyújtott élőhelyek megőrzésének jelentősége messze túlmutat a KEFAG Zrt. működési területén és Bács-Kiskun megye határain: az ökológiai értékmentés egyik kiemelkedő példája.

Vásárold meg összevont téli lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el Erdőmánia rovatunk teljes cikkét. Ebből többek között megtudhatod, hogy a különböző erdőgazdaságok hogyan segítik például a természetes erdők jelzőfajának, a vadmacskának a megtelepedését, vagy a Magyarországon fokozottan védett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által is kritikusan veszélyeztetett élőlények közé sorolt délvidéki földikutya élőhelyének fejlesztését és megőrzését. De szó esik arról is, hogy milyen erdőgazdálkodási- és mezőgazdasági módszerek vezetnek a fogoly visszatéréshez, illetve, hogy miért éppen Gemencen található a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.

Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI

Cikkajánló