Erdőmánia – Egy sorozat az erdőről és az emberről

2023 nyarától kezdődően Erdőmánia címmel hetente jelentkező ismeretterjesztő sorozatot láthattak az erdők szerelmesei a TV2 műsorán. A magazin készítőivel beszélgettünk az Erdőmánia születéséről, az erdők és az emberek kapcsolatáról, és az is kiderült, hogy a folyamatosan frissülő online tartalmak mellett már készül a sorozat következő évada is.

Szerző:
Turista Magazin
2023. október 30.

2023 nyarától kezdődően Erdőmánia címmel hetente jelentkező ismeretterjesztő sorozatot láthattak az erdők szerelmesei a TV2 műsorán. A magazin készítőivel beszélgettünk az Erdőmánia születéséről, az erdők és az emberek kapcsolatáról, és az is kiderült, hogy a folyamatosan frissülő online tartalmak mellett már készül a sorozat következő évada is.

„Érdemes látnod az erdőtől a fát és a fától az erdőt, benne a milliónyi érdekes, különleges, titokzatos vagy furcsa élőlényt. Köztük önmagadat, az örök vendéget, az embert” – olvashatjuk műsor bemutatkozó sorait az Erdőmánia oldalán. És valóban az ember és az erdő kapcsolata központi eleme a sorozatnak. A megszólalók között van erdőtudós, erdész, erdőökológus, faipari szakember, természetjáró, akik bár különböző szakterületeken dolgoznak, és más-más szempontból közelítenek a témához, egy azonban közös bennük; mindannyian szeretik az erdőt.

Az erdők holisztikus megközelítése

Merena Rudolf a műsor egyik producere és ötletgazdája eredetileg kommunikációval, stratégai tanácsadással, PR-ral foglalkozott, de 2016 óta – ahogy ő mondja – tevékenységünkben és ügyfélkörükben egészen „elhatalmasodott” az erdő. Egyrészt személyes érdeklődése is ebbe az irányba vitte, másrészt ekkor lettek cégtársak Lomniczi Gergővel, aki a hazai erdészközösség elismert tagja, mint kommunikátor, s mint erdőmérnök.

„Évek óta pontosan látjuk, hogy a magyar közbeszédben mennyire pontatlanul, valós értékeit alulreprezentálva jelenik meg az erdővel kapcsolatos témák egésze. Ahogy én látom, az erdő részben az emberi világ fennmaradásához szükséges ökológiai rendszer, másrészt a körforgásos, azaz fenntartható gazdaság egyik legjobban működő modellje, harmadrészt klímavédelmi bio-infrastruktúra, negyedrészt az ember számára spirituális-rekreációs-sport tér. És a felsorolás még folytatható, most csak az erdő legismertebb úgynevezett ökoszisztéma-szolgáltatásait említettem.

Mi azt szeretnénk, ha az Erdőmániában ember és erdő szoros kapcsolatát, kötelékét, az erdők mögött rejlő emberi elhivatottságot és tudást, s az erdőnek ezt a holisztikus megközelítését közvetíthetnénk.

Emellett pedig hasonlóan fontos üzenet és tartalom a fa, mint megújuló nyersanyag, s az erdő alapú gazdaság megannyi ténye és érdekessége” – válaszolja Rudolf arra a kérdésre miért tartották fontosnak, hogy az erdőkről készítsenek sorozatot.

Ismeretterjesztés szórakoztatóan

A műsor kiindulópontja nem az volt, hogy az emberek erdőkkel kapcsolatos ismereteit bővítsék, más oldalról közelítettek; bíztak abban, hogy akadnak olyanok, akik nyitottak az erdővel kapcsolatos szórakoztató ismeretterjesztésre. „Ismerünk már-már klasszikus félreértéseket, téveszméket. Egyszer egy elkötelezett "zöldguruval" beszélgettem arról, hogy szerinte hozzá sem szabad nyúlni az erdőhöz, minden fakivágás, ha mégoly körültekintő is, lényegében természetgyilkolás. Volt olyan kedves a saját házában fogadni, ami egy szép ökoház volt: száz százalékban fából. Szóval az egyik ilyen „klasszikus”, hogy aki szereti a természetközeli életet, az szereti fát, mint anyagot, csúnya dolog a műanyag és a fém, viszont az erdőből egyáltalán ne vágjunk ki fát.”

Az Erdőmánia teljes képet szeretne mutatni az erdőről, s arról, miképp fedezhetjük fel annak valós értékeit, megismerve a működését, s azokat, akik ma az erdőkért dolgoznak.

Az Erdőmánia műsorvezetője és arca Petruzsán Krisztián, aki mesélt egy kicsit a műsor készítéséről. „Rengeteget beszélgetünk és ötletelünk a csapattal. Mindenki beletesz valamit, és ettől válik igazán különlegessé, egyedivé az Erdőmánia. Merena Rudi, Lomniczi Gergő és a kollégáik adják a témákat, a háttér információkat, a vizuális csapat a képi világot, én pedig magamat. Így születik meg ez a közös szerelemgyerek.”

Az erdő részévé válni

Krisztián számára az erdő több mint egy kirándulás, vagy egy séta helyszíne. „Ide mindig lecsendesedni járok, kicsit befelé figyelni, ha jól csinálom, akkor az erdő és az erdei élőlények is elfogadnak, hiszen mi itt csak vendégek vagyunk, és úgy is kell viselkednünk. Az erdővel való kapcsolatomban kulcsfontosságú a szimbiózis.”

Tisztelem az erdőt, a benne levő élőlények sokaságát

Krisztián azt mondja, fontos hangsúlyozni azt, hogy az embernek milyen szerepe van a hazai erdők fenntartásában, kezelésében, és a műsor révén szeretnék, hogy a civilek is betekinthessenek a kulisszák mögé, hogy lássák mennyi gyakorlati és tudományos munka folyik erdeink fennmaradása, fejlődése érdekében.

Az Erdőmánia epizódjaiban különböző rovatokon keresztül járjuk körbe az erdőt és barangolunk a fák között. Krisztián kedvence a Bőséges erdő rovat. Nem véletlenül, hisz ő maga jó ideje járja a természetet, és mindeközben remek ételeket is készít az erdőben. „Saját közösségi platformjaimon is úgy ismerték meg a StayWild csatornát, magát a „StayWild” életérzést, hogy van ez a copfos srác, aki kimegy az erdőbe és mindig „craftol”, meg főz valamit. A bushcraft számomra, egy olyan hagyományőrző életmód, ahol megpróbálunk minimális eszközzel minél több időt eltölteni az erdőben úgy, hogy részévé váljak az erdőnek és kölcsönösen egymást szolgáljuk. Szinte egész gyerekkoromat a természetben töltöttem. Innen vannak az alapok. Mindig vonzott az erdő, csak az élet néha szünetre kényszerített. Utána megismerkedtem ezzel a szóval, bushcraft, és azt gondoltam «Jé, hiszen én is ezt csinálom!»”

Sikeres kezdet után érkezik a folytatás

Rudolf örömmel mesél arról, hogy milyen pozitív visszajelzéseket kapnak a műsor indulása óta, sőt Krisztiánnak mostanra egész kis Erdőmániás rajongótábora alakult ki.

A magazin nézettsége magasan az elvárások, köztük a saját elvárásaink felett alakult.

„A közösségi médiában egy-egy hosszú, tartalmas, félórás beszélgetést több tízezren megnéztek, ami, ha belegondolunk, hogy ismeretterjesztő tartalomról van szó, és csak pár hete hozzáférhetők ezek a tartalmak, szintén meglepő és örömteli

És hogy mire számíthatnak az Erdőmánia rajongói a közeljövően? Örömteli híreink vannak a számukra. „A közösségi médiában folyamatosan új tartalmakkal szolgálunk, most indul el a tematikus stúdióbeszélgetés-sorozatunk, amelyben egy-egy fontos téma köré összehozzuk nem egy állásponton lévő szakembereket is. Remélem, izgalmas és érdemi lesz. A tervek szerint a tévéműsor 2024-ben a tavaszi időszakban, február közepétől április végéig 10 epizóddal, ősszel, szeptember közepétől november végéig szintén 10 epizóddal folytatódik majd.”

Cikkajánló