Erdőterületek lezárása

Országszerte több erdőterület látogatását korlátozzák hajtóvadászat miatt. Az alábbiakban megtudhatjátok, mely időszakban és területeken várhatóak lezárások.

Szerző:
Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt.
MTI
Pilisi Parkerdő Zrt.
Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság
Fotó:
Gulyás Attila
2014. szeptember 5.

Országszerte több erdőterület látogatását korlátozzák hajtóvadászat miatt. Az alábbiakban megtudhatjátok, mely időszakban és területeken várhatóak lezárások.

A gánti bauxitbányák a korlátozással érintett terület határán

 

A Vértesi Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság, mint vadászatra jogosult, illetve közös képviselő és erdőgazdálkodó, a kezelésébe tartozó vadászterületeken a balesetek elkerülése érdekében korlátozza az erdőterületek látogatását.

 

A 2009. évi XXXVII. törvény 94-96. § alapján bevezetett és kihirdetett korlátozás értelmében, 2014. szeptember 10. - október 10. közötti időszakban, naponta délután 16.00 és másnap reggel 09.00 óra között tilos az erdőben tartózkodni, illetve közlekedni a parkerdők, arborétumok, és az Országos Kéktúra útvonalának kivételével.

 

A megjelölt időszakban a korlátozásra hirdetmény útján, a turistautak, illetve a fő közlekedési útvonalak bevezető szakaszain tájékoztató táblákkal, és a szolgálatot teljesítő szakszemélyzet eseti szóbeli tájékoztatásával külön is felhívjuk a figyelmet.

 

Érintett községhatárok: Baj, Bicske, Bokod, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Gánt, Oroszlány, Pusztavám, Szár, Szárliget, Tarján, Tata-Agostyán, Tatabánya, Óbarok, Újbarok, Várgesztes, Vértesboglár, Vértessomló, Vértesszőlős, Vértestolna.

 

 

Az érintett terület a Vértesben

 

Az érintett terület a Gerecsében

 

Megkezdődött a vadászati idény az ország legnagyobb vadgazdálkodója, a SEFAG Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. nyolc somogyi vadászterületén is - közölte Ihárosi Péter, a társaság turisztikai és közjóléti osztályvezető-helyettese.

 

Szeptemberben először a lábodi és a szántódi területeken, majd néhány nappal később a többi vadászterületen is a gímbikák bőgése, októberben a dámbikák úgynevezett barcogása adja hírül, hogy megkezdődött a két nagyvad párzási ideje.


Az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet fordítottak a sikeres vadászatok előkészítésére, a vadföldek karbantartására, magaslesek építésére és javítására, vagy éppen a kapitális trófeát hordozó példányok megfigyelésére - jelezte a szakember, hozzátéve: a balesetek elkerülése érdekében a vadászterületeken szeptemberben - bizonyos területeken október végéig - erdőlátogatási tilalmat rendeltek el.


Ihárosi Péter kiemelte: a mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő SEFAG Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, egyben az ország legnagyobb, 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató vadgazdálkodója. A társaság területén minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható, a dél-somogyi területen világhírű gím- és egyedülálló dámállomány él.


A SEFAG Zrt. kezelésében levő állomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterület különleges rendeltetésűvé nyilvánított, kiemelkedő genetikai értéket képvisel - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: az itt élő vadállomány mennyisége és minősége egyedülálló, amit a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (C.I.C.) 1994-ben Edmond Blanc díjjal jutalmazott.

 

 

2013-ban egy vörösalmai területről származó trófea 219,50 nemzetközi pontot ért el


Az elmúlt évről szólva Ihárosi Péter felidézte: közel 140 gímbika került terítékre, köztük a legsúlyosabb Segesd-Csöpröndön, mintegy 11,64 kilót nyomva a bírálaton. Hasonlóan erős és jó bikák kerültek ki a zselici, illetve a lábodi területről is, valamint a vörösalmai terület is szép eredményeket hozott, köztük egy rendkívül mutatós trófea 219,50 nemzetközi pontot ért el - mondta.

 

Tilalmi időszak: 2014. szeptember 1. és szeptember 30. között - bizonyos területeken október 31-ig.

A látogatási tilalom részleteiről a helyi önkormányzatok hirdetőtábláin, az erdei utak mentén fellelhető táblákon, illetve a helyben gazdálkodó erdészeteknél tájékozódhattok.

 

A Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság területén is vadászat folyik, így az erdő látogatása augusztus 15-től október 31-ig, este 16:00 és reggel 9:00 között tilos.

 

Cikkajánló