Európa legkisebb madarai is megfordulnak a mályi madármentőknél

Most egy olyan kismadarat ápolnak, amit egy gyerek rugdosott Miskolc sétálóutcáján.

Szerző:
Mályi Madármentők
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Turista Magazin
2020. november 11.

Most egy olyan kismadarat ápolnak, amit egy gyerek rugdosott Miskolc sétálóutcáján.

Sárgafejű királykák is szoktak érkezni ősszel a madármentőkhöz, és szerencsére a legtöbb esetben nem menthetetlenek. Európa legkisebb madarai mindössze 5 grammosak, elférnek egy nagyobb dióban – írják a Facebook-oldalukon, hozzátéve, hogy mindig csodálattal néznek erre a pici madárra, amikor beérkezik hozzájuk.

A királyka tényleg nagyon cuki: az alacsony tömeghez 9 centis testhossz és 13-16 centis szárnyfesztávolság társul. Rövidtávú vonuló, de előfordul, hogy egy-egy populáció a költőhelyén marad télen is, és pókokat, rovarmaradványokat fogyaszt – magokat nem tud, ugyanis annyira finom és vékony a csőre, hogy az nem alkalmas a magok felcsipegetésére.


Eurázsiában elterjedt, általában lucfenyvesekben él, a síkvidékeket többnyire elkerüli. Fészekalja 7-11 tojásból áll, a tojó egymaga költ, évente kétszer, de a hím is kiveszi a részét a fiókák gondozásából. Kóborlás közben feltűnik városi környezetben is, van, hogy méterekre megközelíti az embert.

Ha bajba jutott királykát vagy más kismadarat találsz, tedd be egy zárt dobozba, vidd be fűtött, de nem nagyon meleg helyre, és kérj segítséget valamelyik mentőszervezettől. Se etetni, se itatni nem szabad erőszakkal a madarat – írják a mályi madármentők.

Cikkajánló