Szabadon engedték a megyaszói anyabaglyot

Májusban mindkét szárnyát eltörték, és a fiókáival együtt egy zsákba dobták. Eddig a mályi madármentők ápolták, átesett műtéteken, gyógytornán, most pedig elérkezett a pillanat, hogy újra szabad lehet.

Szerző:
Mályi Madármentők
Turista Magazin
2020. november 2.

Májusban mindkét szárnyát eltörték, és a fiókáival együtt egy zsákba dobták. Eddig a mályi madármentők ápolták, átesett műtéteken, gyógytornán, most pedig elérkezett a pillanat, hogy újra szabad lehet.

A bagoly sok mindenen ment keresztül ez alatt a hat hónap alatt, Lehoczky Krisztiánékkal együtt. „Senki soha nem fogja elfelejteni, amikor Megyaszó határában a kidobott zsákból pislogott ránk az anyamadár és összetört teste alatt ott csücsültek a véres fiókái. Nem fogjuk elfelejteni, ahogy remegő testét kiemeltük a zsákból és mindkét rommá tört szárnya élettelenül lógott. Nem fogjuk elfelejteni, amikor a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány műtőasztalán feküdt, Doki azért izgult, hogy sikerüljön összerakni a szárnyait, mi pedig azért, hogy felébredjen a műtét után” – írják október 31-ei posztjukban. A hétvégén ugyanis – néhány héttel a fiókái után – visszaadták a fülesbagoly szabadságát.

Ahogy a gondozói nevezték, Anyucibagoly az első napokban még nagyon félős volt és ötpercenként eldőlt, mert törött szárnyakkal nem tudott egyensúlyozni. Csak két hét elteltével tudott önállóan enni, és lassan az egyensúlyát is megtalálta. A szárnyait szegek tartották össze, amelyek szeptember közepéig voltak benne, utána pedig gyógytornára szorult a madár. Az áldozatos gondozásnak hála ma már újra tökéletesen tud repülni.

A szabadon engedését megnézheted ezen a videón:

A bagoly sok mindenen ment keresztül ez alatt a hat hónap alatt, Lehoczky Krisztiánékkal együtt. „Senki soha nem fogja elfelejteni, amikor Megyaszó határában a kidobott zsákból pislogott ránk az anyamadár és összetört teste alatt ott csücsültek a véres fiókái. Nem fogjuk elfelejteni, ahogy remegő testét kiemeltük a zsákból és mindkét rommá tört szárnya élettelenül lógott. Nem fogjuk elfelejteni, amikor a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány műtőasztalán feküdt, Doki azért izgult, hogy sikerüljön összerakni a szárnyait, mi pedig azért, hogy felébredjen a műtét után” – írják október 31-ei posztjukban. A hétvégén ugyanis – néhány héttel a fiókái után – visszaadták a fülesbagoly szabadságát. Ahogy a gondozói nevezték, Anyucibagoly az első napokban még nagyon félős volt és ötpercenként eldőlt, mert nem tudott egyensúlyozni a szárnyaival. Csak két hét elteltével tudott önállóan enni, és lassan az egyensúlyát is megtalálta. A szárnyait szegek tartották össze, amelyek szeptember közepéig voltak benne, utána pedig gyógytornára szorult a madár. Ma már újra tökéletesen tud repülni. A szabadon engedését természetesen videóra vették:

A megyaszói baglyok kálváriáját ide kattintva követheted nyomon.

Cikkajánló