Európai Év Fája lehet Zengővárkony szelídgesztenyéje

Február végéig voksolhatunk az interneten az Európai Év fája versenyben szereplő 13 fára, köztük a Magyarországot képviselő zengővárkonyi szelídgesztenyére. Szavazz te is, hogy Zengővárkony büszkesége legyen az idei győztes! 

 

Szerző:
MTI
Fotó:
www.treeoftheyear.org
2018. február 2.
Február végéig voksolhatunk az interneten az Európai Év fája versenyben szereplő 13 fára, köztük a Magyarországot képviselő zengővárkonyi szelídgesztenyére. Szavazz te is, hogy Zengővárkony büszkesége legyen az idei győztes! 

 

 

Február 28-ig adhatod le szavazatodat a www.treeoftheyear.org oldalon, ahol tizenhárom ország különleges fái versenyeznek az „Európai Év Fája” címért. Magyarországot idén egy igazi túlélő, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviseli, amely 2017 novemberében 4088 szavazattal az Év Fája lett.

 

A 300 éves szelídgesztenye élni akarásának és az őt körülvevő közösségnek köszönhetően a századok során kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek.

 

 

A versenytársak között megtalálható még egyebek mellett a világ legnagyobb parafatölgye, amely Portugália jelöltje, a cserkészmozgalom szimbólumává vált angliai tölgy, és idén először egy orosz fa is. A kezdeményezés immár nyolc éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

 

 

Ebben az évben is két fára szavazhat mindenki. Az izgalom fokozása végett a szervezők az utolsó héten (február 22. és 28. között) a szavazást „titkosítják”, azaz a szavazatok száma ebben az időszakban nem látható. Szorosnak ígérkezik a verseny, az állás óráról órára változik, úgyhogy lehet belehúzni a szavazásba! A szavazás február 28-ig tart, az eredményt március 21-én, Brüsszelben, a díjátadó gálán hozzák majd nyilvánosságra.

 

Zengővárkony és a szelídgesztenyék
A Keleti-Mecsekben fekvő Zengővárkony messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről, amely a 400 lelkes kis falut körbeölelve mintegy 60 hektáron terül el. A Natura 2000 védettség alatt álló terület különleges természeti érték. Szépsége miatt a híres természetjáró, Rockenbauer Pál ezt a helyet választotta örök nyughelyéül. A zengővárkonyi családoknak a szelídgesztenye biztosított gyarapodást, ezért aztán féltve őrizték, ápolták értékes fáikat. A századok során a gesztenyeművelés tudása mellett a hozzá kapcsolódó történetek, az ősök hagyatékának tisztelete is generációról generációra szállt. A gesztenyefa Zengővárkonyban nemcsak haszonnövény, de az évszázadokon átívelő folytonosság jelképe is egyben.
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megvan a 2017-es Év Fája
A Keleti-Mecsek gyöngyszemei

Szemlélet és útmutatás - In memoriam Rockenbauer Pál

 

Cikkajánló