Évek óta nem gyűlt össze ennyi kék vércse Felső-Bácskában

171 példányt számoltak szeptember 15-én egy éjszakázóhelyen. A madarak hamarosan odébbállnak Afrika felé.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kalotás Zsolt / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. szeptember 16.

171 példányt számoltak szeptember 15-én egy éjszakázóhelyen. A madarak hamarosan odébbállnak Afrika felé.

Húsz éve nem költött kék vércse Felső-Bácskában, ám a tavaszi és az őszi vonuláskor egyre nagyobb csapatok gyűlnek össze: 50-100 példányos csoportokat is látni. Ez korábban nem volt jellemző ebben a szántóföldi környezetben – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Ilyenkor, ősszel tartják a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a hazai nemzetipark-igazgatóságok a heti rendszerességű szinkronszámlálásokat a gyülekezőhelyeken.

Idén szeptember 13-án vettek észre egy nagyobb kékvércse-csapatot. Már az est beállta előtt a környező tarlókon, villanydrótokon pihentek, tollászkodtak. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa ekkor 135 madarat számolt össze. Két nappal később ugyanitt már 171 egyed gyűlt össze. Ez regionális viszonylatban is jelentősnek számít. A vércsék hamarosan megkezdik útjukat Afrika felé, az Egyenlítőtől délre szoktak telelni.

A kék vércsék sorsa a vetési varjakon múlik, ugyanis az ő fészkeiket foglalják el. Egy időben drasztikus módon irtották a varjakat, amit a kékvércse-állomány is megsínylett. 2018-ban Garán újra megtelepedett a vetési varjú, és bár azóta a kék vércsék nem költöztek vissza, a nemzetipark-igazgatóság bízik benne, hogy ez a jövőben így lesz. A vércsék egyébként szívesen elfoglalják a mesterséges odúkat: a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén is vannak ilyen mesterséges telepek, amelyekben sikerrel költenek.

A kék vércsét nemrégiben részletesen bemutattuk ebben a cikkünkben.

Cikkajánló