Ezek lettek az év legjobb madárfotói Magyarországon

Átadták a díjakat az idén első alkalommal megrendezett Birdo – Az év madárfotósa pályázat nyerteseinek. A kizárólag etikus elvek alapján készült képeket befogadó fotós verseny az egyetlen hazánkban, amelynek a főszereplői a madarak. Mutatjuk az idei év legjobb madárfotóit.


Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Birdo – Az év madárfotósa 2022
2022. november 28.

Átadták a díjakat az idén első alkalommal megrendezett Birdo – Az év madárfotósa pályázat nyerteseinek. A kizárólag etikus elvek alapján készült képeket befogadó fotós verseny az egyetlen hazánkban, amelynek a főszereplői a madarak. Mutatjuk az idei év legjobb madárfotóit.


Idén indult útjára a Birdo – Az év madárfotósa pályázat, amely az első olyan tematikus fotópályázat Magyarországon, amely a természetfotózásnak egy részterületére koncentrál. Csupán azon csodálkozunk, hogy vajon miért csak most, hiszen a madarak fotózása az egyik legnépszerűbb műfaj a természetfotósok körében. Rengeteg madaras pályaművet küldenek be a hazai pályázatokra, így már várható volt, hogy egy kifejezetten ezeknek a fotóknak indított versenyt is meghirdetnek.

A várakozásnak megfelelően már az idei pályázatra is nagy volt az érdeklődés, 344 pályázó közel 3000 fotóval nevezett be a versenyre.

Összesen 10 kategóriában várták a madarakról készült képeket, ráadásul a pályázat szervezői nagy hangsúlyt fektettek a természetvédelmi szempontokra, így kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadtak csak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta.

A kategóriagyőzteseken túl a Birdo fotópályázat megválasztotta 2022 legjobb madárfotósát is, azaz a pályázat abszolút győztesét. A fődíjat az a pályázó nyerhette el, aki legtöbb kategóriában helyezett pályaművet nyújtott be és összesítve a legmagasabb pontszámot érte el. Ez a bravúr idén Horváth Tibornak sikerült, így ő örülhetett a Birdo Az év madárfotósa 2022 címnek.

Tibor a Madarak repülés közben kategóriában első, a Nyitott műhely kategóriában második, a Birdo extra: Madarak alkonyi fényben kategóriában pedig harmadik helyezést ért el, sőt, a Természetfotó Magazin különdíját is bezsebelhette.

A fiatal madárfotósok között is hirdettek abszolút győztest, ez pedig az a pályázó lehetett, aki az Ifjúsági kategóriába benevezett portfoliójából legalább két fotójával helyezést ért el, és ezek közül az egyik az első vagy második helyen végzett. Idén a Birdo Az év ifjú madárfotósa címet Kártyás Gergő kapta, aki az első és a második helyet is megcsípte az ifjúsági kategóriában.

Kiderült az is, melyik kép lett az idei verseny legjobb madárfotója, amelyet a legmagasabb pontszámú képekből a zsűrielnök és a fotópályázat kiírói választottak ki. Idén a Birdo Az év madárfotója Tóth László Segítsééég! című képe lett.

Az ünnepélyes díjátadóval egybekötve a díjazott fotókból összeállított kiállítást is megnyitották Tatán a Malom és Kacsa rendezvényházban, amely egészen december végéig megtekinthető.

De mi is készítettünk egy válogatást az idei legjobb képekből, amelyet galériánkban az alábbi képre kattintva nézhettek meg! Ha pedig az összes díjnyertes képre kíváncsiak vagytok, akkor látogassatok el a pályázat oldalára ide kattintva.

Cikkajánló