Ezek lettek idén a legviccesebb állatfotók

Megvannak az idei finalista képek a világ legviccesebb állatfotói versenyen, a döntőbe pedig egy magyar fotós is bejutott képeivel, így esélyes lehet a győzelemre. Nézd meg az idei év legmókásabb fotóit, és szavazz a szerinted legjobban elkapott pillanatra!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Comedy Wildlife Photography Awards
2023. október 10.

Megvannak az idei finalista képek a világ legviccesebb állatfotói versenyen, a döntőbe pedig egy magyar fotós is bejutott képeivel, így esélyes lehet a győzelemre. Nézd meg az idei év legmókásabb fotóit, és szavazz a szerinted legjobban elkapott pillanatra!

Előfordulhat, hogy sokakban inkább ellenérzést vált ki az, hogy vadon élő állatok esetlen pillanatain, vagy vicces szituációin nevetnek, de Paul Joynson-Hicks és Tom Sullam szándéka nem a kikacagás volt 2015-ben, amikor először rendezték meg a Comedy Wildlife Photography Awards pályázatot.

A céljuk az volt, hogy a megmosolyogtató képekkel felhívják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére és a biológiai sokféleség megőrzésére,

és mivel úgy gondolták, hogy a komikus fotók talán több ember figyelmét is felkelthetik, így olyanokhoz is eljuthat az üzenet, akik egyébként eddig nem voltak annyira nyitottak ezekre a témákra.

A pályázat mindenki számára nyitott, és nevezni is ingyenesen lehet, így nem csoda, ha minden évben sok ezer kép érkezik be a szervezőkhöz. Érdekesség, hogy ezek a mókás fotók általában „melléktermékei” a fotózásoknak, vagy épp maga a faj olyan adottságú (kinézete vagy épp természetes viselkedése okán), hogy nagy eséllyel vicces pillanatokat lehet megörökíteni róla. Ilyenek például az ürgék, amelyek klasszikus alanyai a mókás fotóknak, így ezúttal is láthatunk ürgés sorozatokat, az egyiket ráadásul egy magyar fotóstól, Ambrus Tímeától. Ő a Portfólió kategóriában jutott be a döntősök közé „repülni tanuló” ürgéjével.

Ezzel esélyes lett arra, hogy akár megnyerje a pályázatot. A szakmai zsűri által kiválasztott győztest november 23-án hirdetik ki, ahogy a közönség kedvencét is.

A döntőbe bejutott fotók közül most készítettünk nektek egy kis válogatást, amit az alábbi képre kattintva nézhettek meg.

Ha az összes döntős képre kíváncsiak vagytok, azt itt nézhetitek meg, és ha szavazni is szeretnétek, azt pedig itt tehetitek meg. Sajnos Tímea fotóira ezúttal nem szavazhatunk, mivel sorozattal került be a döntőbe, a közönségszavazáson pedig csak a 41 finalista szóló fotója vesz részt. Ettől függetlenül drukkolunk neki, ki tudja, hátha sikerül megismételnie a korábbi magyar fotósok sikerét, 2017-ben ugyanis Kércz Tibor kuvikfiókás fotója lett a győztes, 2020-ban pedig Kránitz Roland ürgés fotója lett a közönségszavazás győztese.

Cikkajánló