Magyar fotósé lett a világ egyik legviccesebb állatfotója

Kránitz Roland áriázó ürgéje lett a világ legviccesebb állatfotói pályázat közönségdíjasa, a verseny abszolút győztes képén pedig egy teknős mutat be nekünk, de a megmosolyogtatáson felül ennek a fotónak komoly üzenete is van számunkra. A legjobbak között láthatunk még fába szorult mosómedvét, vigyorgó halat, telhetetlen lundát, majomfarokhintát, és pukizó barna medvét is.

Fotó:
The Comedy Wildlife Photography Awards
2020. október 28.

Kránitz Roland áriázó ürgéje lett a világ legviccesebb állatfotói pályázat közönségdíjasa, a verseny abszolút győztes képén pedig egy teknős mutat be nekünk, de a megmosolyogtatáson felül ennek a fotónak komoly üzenete is van számunkra. A legjobbak között láthatunk még fába szorult mosómedvét, vigyorgó halat, telhetetlen lundát, majomfarokhintát, és pukizó barna medvét is.

Az idén hatodik alkalommal megrendezett The Comedy Wildlife Photography Awards pályázatán 2017 után ismét egy magyar győzelemnek örülhetünk. Akkor Kércz Tibor nyerte az abszolút győztes díjat kuvikfiókás képével, idén pedig Kránitz Roland örülhet a közönségszavazás első helyének, amelyet O Sole Mio című ürgés képéért kapott. De nem csak a fotója vicces, hanem az, ahogy megtudta az örömhírt. Ugyanis elsőként én gratulálhattam neki személyesen, mert az eredményhirdetés időpontját kicsit elnézte, és míg kihirdették a győzteseket, ő a szokásos kézilabdaedzésén volt. Az öltözőből hívott fel, nem értette mihez gratulálok neki üzenetben. Nekem meg az volt hatalmas élmény, hogy egy győztes első örömfelkiáltásait hallhatom. Rolandnak ezután edzőtársai gratuláltak, majd természetesen családját is hívta a fantasztikus hírrel.

Roland nem koccintással ünnepelt, mert nem iszik alkoholt, és amikor beszéltünk még szinte fel se fogta a jó hírt, mivel az esélytelenek nyugalmával indult a versenyen. Tényleg nem számított erre, főleg nem a közönségszavazatra, hiszen világversenyről lévén szó, más országok indulói esetén népesebb ismerősi szavazatot sejtett. Úgy tűnik, a közönség ezúttal nem csak ismerősökből állt, és Roland ürgéje sokaknak belopta magát a szívébe a világ minden pontján.

Az idei verseny az eddigi legnépszerűbb volt, több mint 7000 fotós küldte be viccesnek vélt képeit. A szervezők pedig egy igen szerény kivitelű élő online közvetítésben jelentették be a győzteseket, amelyet Instagram-oldalukon lehetett követni, és aki szeretné, ide kattintva vissza is nézheti. Sejtésünk szerint a szervezők irodájából jelentkezhettek be, az alapító Paul Joynson-Hicks és a zsűri elnöke Tom Sullam köszöntötte a nézőket, mindketten természetfotósok és természetvédők, valamint csatlakozott hozzájuk Kate Humble televíziós is, aki szintén természet témájú műsorokat készít. Ezen felül mindhárman zsűritagok is voltak persze. És bár szerény volt a körítés, a versenyhez hűen laza és vicces hangulatban telt a virtuális átadó.

A világ legviccesebb állatfotói versenyének nem titkolt szándéka, hogy a humoros képeken keresztül hívják fel a figyelmet a vadon élő állatok helyzetére és a környezetvédelemre. A verseny partnere a Born Free alapítvány, egy a vadon élő állatok mentésével és védelmével foglalkozó nemzetközi szervezet, és őket tudjuk támogatni azzal, ha megvásároljuk a pályázat legjobb képeit, vagy az azokból készült albumot illetve naptárat.

Az eredeti szándékot tudva nem meglepő, hogy a 12 tagú zsűri egyhangúlag választotta abszolút győztesnek az ausztrál Mark Fitzpatrick teknősös fotóját.

Ahogy Kate Humble fogalmazott, ez egy egyértelmű üzenet az emberiségnek egy állattól:

„Ez egy olyan év, amikor mindennél jobban világossá válik mindenki számára, mennyire fontos a természet, hisz soha nem volt még ekkora nyomás alatt, mint az utóbbi időkben” - mondta Kate, aki a fotósoknak is üzent. „Egyrészt óriási örömöt, humort adtok nekünk a képeitekkel, de a fotók arra is emlékeztetnek minket, mennyire különleges hely ez a bolygó, ahol élünk, és ezt óvnunk kell.”

Rolandot is megkérdeztem, mi a véleménye a győztes képről és annak üzenetéről:

Szó szerint öljük és pusztítjuk a Földet, és ezekkel a képekkel fel lehet hívni az emberek figyelmét a vadon élő állatokra, és hogy milyen fontosak, hiszen az ő létüktől függ a miénk is. Például ha kihalnak a beporzók, akkor előbb-utóbb mi is. Ha egy fajt elveszítünk, azzal már kevesebb lesz a világ. Jobban kéne figyelni az embereknek a természetre.

És aki most is testközelből érzi ezt a pusztulást, az a kaliforniai San Diegoban élő Scheeff Krisztina, a másik magyar származású induló, akinek lundás fotója bekerült a TOP10-be, így Highly commended elismerést kapott.

Vele is váltottam néhány szót, és érdeklődtem az ottani állapotok felől, ugyanis egyre kevésbé lehet róla olvasni a hazai sajtóban. Sajnos a Kaliforniában pusztító tűz még mindig nem aludt ki, főként az északi részeken tombol, és jelenleg is több tízezer embernek kell elhagynia otthonát. Az okokat a szárazságban és közvetve a klímaváltozásban kell keresnünk, és nyilván ez a pusztítás nemcsak az ott élő emberekre hat ki, hanem a helyi élővilágra, de igazából fogalmunk sincs, milyen hatással lesz ez a világ összes élőlényére.

De térjünk vissza a vidám képekre, Krisztina természetesen nagyon örült a sikerének, hisz ennyi induló közül bent lenni a legjobb 16-ban, az nagy dolog. Korábbi cikkünkben bővebben is olvashattok a két magyar indulóról, Rolandról és Krisztináról és vicces képeikről.

A versenyben hat fotós és egy videós kategóriában hirdettek győztest. A már látott teknős nyerte a „Viz alatti teremtmények” kategóriát, a „Szárazföldi teremtmények” közül pedig Charlie Davidson fába szorult mosómedvéje mosolyogtatta meg a legjobban a zsűri tagjait.

A „Csodálatos internetes portfólió”-díjat Daisy Gilardini Halálos puki című barna medvés sorozata nyerte:

És végül, íme a további győztes fotók és egy válogatás a TOP10-ből, amelyből Rolandnak a tilosban halászó jégmadár és a farokhintán himbálódzó majom tetszett a legjobban. Kattints az alábbi képre és készítsd a rekeszizmaid! És ha kíváncsi vagy az összes finalistára, azt ide kattintva nézheted meg.

Cikkajánló