Ezeket az ehető gombákat találod az erdőben nyári eső után

Bár a nyarat nem tartjuk tipikus gombaszezonnak, egy kiadósabb eső után ilyenkor is bőven teremnek gombát az erdők. Bemutatunk néhány fajt, amit mostanában gyűjthetsz.


Szerző:
Turista Magazin
2025. július 24.

Bár a nyarat nem tartjuk tipikus gombaszezonnak, egy kiadósabb eső után ilyenkor is bőven teremnek gombát az erdők. Bemutatunk néhány fajt, amit mostanában gyűjthetsz.


Nyári vargánya

Ahogy a neve is mutatja, a nyári vargánya júliusban jelenik meg, és akár ősz végéig találkozhatunk vele a lomberdőkben. Nagyon hasonlít az ízletes vargányára, ami pedig május végétől október közepéig terem, és kinézetre csak abban különbözik kifejezetten melegkedvelő társától, hogy fényesebb, ragadósabb a kalapja, ám máshol terem: savanyú talajon.

A vargányáknak húsos teste, barna, 5-25 centis kalapja, világosabb tönkje van. A diós aromájú gombának minden részét meg lehet enni, készíthető belőle pörkölt, leves, köret, de rántva is finom.

Déli tőkegomba

Legtöbbször elhalt nyárfán, fűzfán jelenik meg ez a szintén melegkedvelő gomba, ami áprilistól októberig terem, és a legtöbbet a déli országrészben találjuk belőle. Kalapja barnás-okkersárga, általában középen sötétebb, 4-10 centiméteresre nő meg, és félgömb alakból fokozatosan kiterül, a széle behullámosodik, beszakadozik. A tönk 5-10 centis. A mérgező gombák közül a sárga kénvirággombával és a fenyves sisakgombával lehet összekeverni. Illata és íze is kellemes, jellegzetes. Svéd gombasaláta, pörkölt készíthető belőle.

Nagy őzlábgomba

Kora ősszel a leggyakoribb, de már nyáron is lehet találkozni az ízletes és látványos méretűre megnövő nagy őzlábgombával. Méretei miatt könnyű kiszúrni: a magassága akár a 40 cm-t is elérheti, kezdetben félgömb, idővel esernyőszerűen szétterülő kalapja pedig 30 cm is lehet. Közepén egy barna színű púpot látunk, kifelé felszakadozott pikkelyeket találunk rajta. Az őzlábgomba elkészítésének alapszabálya, hogy

főzni nem érdemes, kirántani, a fiatalabb példányokat megtölteni viszont annál inkább.

Nyári laskagomba

Ugyan íze nem jellegzetes és az illata is enyhe, gazdag fehérjékben és antioxidánsokban, és sokoldalúan felhasználható. Megenni kagyló alakú kalapját lehet, a tönkje ehhez túl kemény. Fehéres, krémszínű, szürkés, több sorban nő fán, fatuskón. Májustól szeptemberig találkozhatunk vele lomb- és fenyőerdőben, gyakori fajnak számít. Készíthető belőle például fasírt, lepény, de pörköltként, köretként is megállja a helyét.

Sárga rókagomba

Aszályos időszakban nem biztos, hogy szerencsénk lesz, de ha elég eső esik és meleg is van, megjelenik a barackos illatú sárga rókagomba a lombos és túlevelű erdőkben – erre júniustól novemberig van esély. A Zemplénben csirkegombának, az Őrségben nyúlgombának is nevezik. Legfeltűnőbb határozóbélyegei, hogy hullámos, tölcsérszerű és sárga színű, de vigyázzunk, mert összekeverhető a a mérgező világító tölcsérgombával és a mérges pókhálósgombával is. A rókagombából remek levest vagy rizottót lehet készíteni.


Cikkajánló