Ezeket tehetjük a túlfogyasztás ellen

Idén a mai napra esik a Túlfogyasztás Világnapja. A WWF összeszedte, milyen kis lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

Szerző:
WWF sajtóközlemény
Fotó:
123rf.hu
2018. augusztus 1.

Idén a mai napra esik a Túlfogyasztás Világnapja. A WWF összeszedte, milyen kis lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

Nemrég már írtunk arról, hogy a Global Footprint Network adatai szerint idén augusztus 1-jén lépjük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Tavaly ez a nap egy nappal később, augusztus 2-án jött el, 1970-ben viszont még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát.

 

 

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. 

 

 

A katariak a legdurvábbak

A fogyasztás mértékét tekintve ez egy globális átlag, ami országonként más és más képet mutat. Ha a világ teljes lakossága úgy élne, mint a kanadaiak, akkor már március 18-án eljönne a Túlfogyasztás Világnapja, Németország esetén ez a nap május 2-án jönne el, Kínában pedig június 15-én. Tavaly Luxemburg volt a rekorder, idén azonban Katar megelőzte: ha az egész emberiség olyan életmódot folytatna, mint a katariak, akkor már február 9-én elérnénk a Túlfogyasztás Világnapját - írja a WWF.

 

 

Ami Magyarországot illeti, mi is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor közel kettő (1,92) Földre lenne szükségünk, és már június 20-án eljönne a Túlfogyasztás Világnapja. A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint például Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea.

 

Számos módon csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, a WWF a következőket gyűjtötte össze:

 

- Ha világszerte fele ennyit autóznánk, akkor 12 nappal kitolhatnánk a Túlfogyasztás Világnapját.
- Ha az emberiség szén-dioxid-kibocsátását 50%-kal csökkentenénk, a Túlfogyasztás Világnapja 93 nappal később lenne a jelenleginél.
- Ha a világon mindenki a felére csökkentené az élelmiszerpazarlást, és minden ember annyi kalóriát fogyasztana, amennyi a világátlag, akkor 38 nappal később jönne el a kritikus nap.

 

Legjobb ha a piacon vásárolunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket a termelőktől

 

- Fontos otthonunk megfelelő szigetelése: a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50%-a is elszökhet, de ha csak 1 fokkal csökkentjük a fűtés hőmérsékletét, háztartásunk akár 300 kg szén-dioxidot is megtakaríthat évente.
- A közlekedésben preferáljuk a kerékpározást, gyaloglást vagy a tömegközlekedést!
- Vásárláskor ne kérjünk műanyagzacskót, hanem vigyünk magunkkal vászonszatyrot vagy hátizsákot, és lehetőség szerint válasszuk az olyan termékeket, amelyek nem csomagoltak, vagy csomagolásuk újrahasznosítható!
- Fogmosás, borotválkozás és mosogatás közben ne folyassuk feleslegesen a vizet, a papírral pedig bánjunk takarékosan: ha nem muszáj, ne nyomtassunk ki mindent, ha pedig mégis nyomtatnunk kell, akkor a papír mindkét oldalát használjuk!


Még több fenntarthatósági tippért
kattints ide!

 

Kapcsolódó cikkünk:

Megint korábban lesz a túlfogyasztás napja
 

Cikkajánló