Ezekre kell figyelned, hogy ne vessz el az erdőben

A hétvégén nyolc gyerek eltévedt túrázás közben Visegrád és Pilisszentlászló között. Az eset ugyan szerencsésen zárult, de ha kevésbé tapasztalt kiránduló vagy és nem szeretnél hasonlóan járni, itt egy összeállítás arról, hogy mire kell figyelned a túrára való felkészülés során.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Shutterstock
2015. december 17.

A hétvégén nyolc gyerek eltévedt túrázás közben Visegrád és Pilisszentlászló között. Az eset ugyan szerencsésen zárult, de ha kevésbé tapasztalt kiránduló vagy és nem szeretnél hasonlóan járni, itt egy összeállítás arról, hogy mire kell figyelned a túrára való felkészülés során.

Illusztráció

 

Az általános iskolai csoport december 12-én Visegrád és Pilisszentlászló között túrázott a kéken, amikor a kísérő tanár sajnálatosan elvesztett szem elől nyolc gyereket, ráadásul nem sokkal később be is sötétedett. A keresést a rendőrség, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folytatták le. Többszöri telefonhívás után sikerült beazonosítani a gyerekek tartózkodási helyét, majd csaknem két órás kutatást követően a Sóstói réten találtak rájuk.


Ha szeretnéd elkerülni a hasonló eseteket, érdemes követni a Pilisi Parkerdő útmutatóját a túrára való megfelelő felkészülésről.

 

  • Ugyan korunk felgyorsult és digitális világában sokaknak már eszébe sem jut, hogy a „régimódi” módszerrel éljen, már a túra útvonalának tervezésekor is segítségedre lehet egy megfelelő, hagyományos, papíralapú turistatérkép. Habár a terepen térképes és irányjelző táblák is segítik a tájékozódást, a biztonság kedvéért vízálló tasakba helyezett térképet sohasem szabad otthon felejteni. A GPS-készülékek vagy GPS-es navigációra képes okostelefonok ugyanis lemerülhetnek, vagy csődöt mondhatnak az erdőben, és egy hegy takarásában ráadásul nem is mindig van elegendő térerő, vagy internet-lefedettség.

  • Mindenképpen értesítsd otthon maradt hozzátartozóidat vagy barátaidat a tervezett kirándulás útvonaláról, így ha bármi váratlan történik, lesznek, akik ismerhetik a helyzetedet.
  • A tudatos kirándulás egyik legfontosabb alapelve a túra útvonalának megtervezése indulás előtt. Célszerű felkeresni az úti célodnak otthont adó erdőgazdaság honlapját, hiszen az erdőgazdálkodó a kirándulók érdekében az időleges korlátozásokra (pl. szélsőséges időjárásból vagy vadászatból kifolyólag) az interneten figyelmeztetheti az erdőjárókat.
  • Indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az időjárásról, mert az erdőben eltérő viszonyokkal találkozhatsz, mint a városban: a hirtelen alászálló köd, hó, jegesedés vagy fagy, netán viharos szél alaposan felforgathatja az eredeti elképzeléseidet. Különösen fontos, hogy a váratlan helyzetekre minden túrázás alkalmával legyen megfelelő válaszod, ennek megfelelően soha ne indulj el körültekintően összeállított túrafelszerelés nélkül kirándulni. Erről bővebben itt olvashatsz
  • Érdemes előre gondoskodni elsősegélycsomagról is, ami legalább az alapvető felszereléseket - kötöző- és fertőtlenítőszert, sebtapaszt, kalcium-pezsgőtablettát izomgörcs vagy allergiás reakció esetére, illetve gyógyszereket például fejfájásra, vagy allergiára - mindig tartalmazza.
  • Ne térj le a jelzett turistautakról, jelzetlen és ismeretlen ösvényen soha ne indulj el!
  • Amennyiben többen szeretnétek járni erdőt, győződjetek meg arról is, hogy a tervezett túrát a csoport minden tagja képes teljesíteni. A kirándulás ütemét a legkisebbek, illetve a gyengébb állóképességűek haladásához igazítsátok, soha ne hagyjátok magukra a tapasztalatlanabb társaitokat. - Csak józanul, felelősséged és öntudatod teljes birtokában látogass az erdőbe, ne mássz fel szurdokvölgyek sziklaperemeire, meredek sziklákról, hegygerincről pedig semmit ne dobj le. Légy tekintettel minden élőlényre, akivel az erdőn osztozol.
Cikkajánló