Ezen a hétvégén sem maradtok klassz programok nélkül

Geotúra Hárskút mészkőparadicsomában, héricsszámláló kirándulás, pilisborosjenői meseösvény és túra a Szeleta-barlangba. Többek között ezek közül választhatnak azok, akik nem szeretnének a négy fal között ülni a hétvégén.

Szerző:
TM
Fotó:
bfnp.hu
TM
www.dunaipoly.hu
Duna-Dráva Nemzeti Park
meseosveny.hu
geocaching.hu
2019. április 9.

Geotúra Hárskút mészkőparadicsomában, héricsszámláló kirándulás, pilisborosjenői meseösvény és túra a Szeleta-barlangba. Többek között ezek közül választhatnak azok, akik nem szeretnének a négy fal között ülni a hétvégén.

1. Meseösvény Pilisborosjenő határában

 

A Bailavidrum meseösvény 7. születésnapja alkalmából Király kis Miklós meséje elevenedik meg április 14-én Pilisborosjenőn és az „egri várban”. A szabadtéri mesehallgatás után játék és zenélés vár a családokra, majd kis csapatokban elindulva a szalaggal kijelölt ösvényen jelmezes szereplőkkel találkozhatnak, akik a mesébe bevonják a gyermekeket is. Ha sikerül visszaszerezni a napot, a holdat és csillagokat, akkor a lakodalomban mindenki mulathat, táncolhat, s egy marék mazsolát majszolhat. Jelentkezni ide kattintva lehet. 

 

Mikor?
2019. április 14.
Hol?
Pilisborosjenő
Bővebb információ ide kattintva.

 

2. Geotúra „a karszt útján” Hárskút mészkőparadicsomában 


 

A 12 kilométeres túra a Bakony legmagasabban fekvő településéről indul. Az Öreg-folyás medrében 100 millió éves krétakori maradványokat lehet felfedezni, a csapat beles a Kőszoros-eresz résbarlangjába, megcsodálja a festői a Pénzesgyőri-medencét, és betekint a Bakony földtörténeti múltjának legizgalmasabb fejezeteibe, csakúgy, mint a betyárok és a tanyavilág históriájába.


Mikor?
2019. április 14. 10.00-16.00
Hol?
Találkozó: Hárskút, Rózsafa úti buszmegálló
Még több infó itt.

 

3. Pannonhalma és Ravazdi róka teljesítménytúrák

 

7 különböző útvonal, 10, 15, 20, 30, 40 és 50 km-es túrák a Pannonhalmi-dombságban, ráadásul ez a jubileumi, 10. alkalom. A Pannonhalma 10 a település piacterétől indul, a Ravazdi rókák pedig a ravazdi Jegenye étteremtől. „A teljesítménytúra nem verseny: mindenki, aki a vállalt távot szintidőn belül teljesíti, egyforma díjazásban részesül” - írják a szervezők a honlapon.


Mikor?
2019. április 13.
Hol?
Pannonhalma és Ravazd
Bővebben ide kattintva.

 

4. Héricsszámláló túra a Nagy-nádas körül

 

Ebben a hónapban sárgába borulnak a farmosi Nagy-nádas melletti szikes gyepek, ellepik a terepet a héricsek. Éppen ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szombatra egy 6 kilométeres túrát szervez. A madarak mellett a nádas felett áthúzó récéket, kócsagokat, libákat, és a hódok nyomait is meglesik a résztvevők. Vízálló lábbeli ajánlott.


Mikor?
2019. április 13. 9.00
Hol?
Farmos, találkozó a madárvártánál
Még több információ itt.

 

5. Túra a Szeleta-barlangba

 

Magyarország legjelentősebb őskori barlangi lelőhelyének tartják a Szinva-völgye felett nyíló üreget. A 115 méter hosszú, 13 méter magas és 3 méter mély természeti képződményben végeztek először sikeres őskőkori eszközt feltáró ásatást hazánkban, amely során a pleisztocénben élt ősember nyomaira bukkantak. De nemcsak maga a barlang, hanem az oda vezető út is izgalmas, most a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetett túráján ismerheted meg.

 

Mikor?
2019. április 14. 08.45-11.00
Hol?
Szeleta-barlang, találkozó az Anna-barlang bejárata előtt
További információk ide kattintva.

 

6. Föld Napja rendezvény Pécsett, a Tettyén

 

A Föld Napját 1970 óta szervezik meg világszerte azért, hogy felhívják a figyelmet a környezet- és természetvédelmi problémákra. Pécsett ilyenkor a Tettyén színes forgatag vár mindenkit ennek az alapeszmének a szellemében. Lesz többek között pecsétgyűjtő játék, állatsimogató, idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban és alkotói piac.

 

Mikor?
2019. április 13. 10.00-15.00
Hol?
Pécs, Tettye tér
Bővebben itt

Cikkajánló