Ezt látnod kell - Újra buzognak az időszakos karsztforrások a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park egyik legérdekesebb természeti jelenségei, az időszakos karsztforrások az elmúlt hetek csapadékos időjárásának következtében a felszínre törtek. Érdemes felkeresni a ritka látnivalókat, amíg még lehet.

Szerző:
bnpi.hu/TM
Fotó:
Kozma Attila / BNPI
2016. február 17.

A Bükki Nemzeti Park egyik legérdekesebb természeti jelenségei, az időszakos karsztforrások az elmúlt hetek csapadékos időjárásának következtében a felszínre törtek. Érdemes felkeresni a ritka látnivalókat, amíg még lehet.

A Vörös-kő és az Imó-forrás a karsztvízszint megemelkedésével valószínűleg mindaddig működni is fognak, amíg az esős idő tart. Így a következő hetekben nagy eséllyel megéri majd ellátogatni a Bükkbe, hogy rácsodálkozzunk a nem mindennapi látványra.


A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-36%-a szivárog be a mészkő résrendszerébe, és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A beszivárgó víz rövidebb-hosszabb felszín alatti tartózkodás után különféle karsztforrásokban lép ismét felszínre, melyek zöme a hegységperemen található. A karsztvíz sokszor robajló hanggal és nagy vízhozammal, szinte gejzírszerűen tör fel.

 


A Vörös-kői-forrás


Közülük különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így általában a hóolvadást követően, kora tavasszal aktívak. Csapadékos években előfordul, hogy nyáron is ontják magukból a vizet, bár az utóbbi évekre inkább az volt jellemző, hogy be sem indultak.

 

Az Imó-forrás


A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.Az Imó-forrás működése előbbinél is ritkábban figyelhető meg. Vize az Imó-kő alatti forrásbarlangból természetes módon, nagyobb vízhozam esetén dübörögve tör elő, miután barlangját már teljesen kitöltötte. A Tamás-kúti buszmegállótól tanösvényen, vagy a Hereg-rét felől jelzett turistaúton is megközelíthető.Ilyen az, amikor a Vörös-kőnél feltör, az Imó-forrásnál meg zubog a krisztálytiszta karsztvíz:

 


Kapcsolódó cikkeink:

A boldogság időszakos (karszt)forrásai

Csodáld meg fentről a Bükköt - túrajaánlat

Mozdonyfütty a Bükk-fennsík tövében - a szilvásváradi erdei vasút

 

Cikkajánló