Ezzel vonzhatod a kertedbe a harkályokat

Most, hogy lassan kezd lehűlni az idő, egyre gyakrabban találkozhatunk harkályokkal lakott területen is. Íme, néhány trükk, hogy mit tehetsz azért, ha a kertedben, testközelből szeretnéd látni ezeket az amúgy nehezen megfigyelhető madarakat.

Szerző:
MME
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
2018. november 14.

Most, hogy lassan kezd lehűlni az idő, egyre gyakrabban találkozhatunk harkályokkal lakott területen is. Íme, néhány trükk, hogy mit tehetsz azért, ha a kertedben, testközelből szeretnéd látni ezeket az amúgy nehezen megfigyelhető madarakat.

A harkályokkal nem lesz annyira egyszerű dolgod, ha rendszeres látogatóvá szeretnéd tenni őket. Hacsak nem alkalmazol néhány célirányos trükköt, valószínűleg évenként csak egyszer-kétszer látogatnak majd el a kertedbe, akkor is csupán másodpercekre - olvasható a Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján, ahol ezekbe a trükkökbe is részletesen beavatják az érdeklődőt.

 

 

Ezekkel a fajokkal találkozhatsz itthon

- A fakopáncsok csoportjába öt faj tartozik. A nagy fakopánccsal, a balkáni fakopánccsal, a közép fakopánccsal és a kis fakopánccsal gyakran találkozhatunk lakott területen is, a fehérhátú fakopáncs ennél jóval ritkább.
- A küllők az Európában élő harkályok legszínesebb képviselői. A zöld küllő az egyik leggyakoribb harkályfaj, az egész ország területén fellelhető. A hamvas küllővel ezzel szemben csak hegységi és dombsági erdőségekben, ártéri ligeterdőkben és idős faállományú parkokban találkozhatunk.
- A fekete harkály a világ egyik legnagyobb termetű harkálya, akkora, mint egy varjú.

- A nyaktekercs sok tekintetben kivétel a harkályok között, a csőre nem alkalmas odúkészítésre és támasztó farka sincs.

 
 

A harkályok odavonzásához valójában nincs szükség különleges eleségre: elég például a víz, a napraforgó, az állati zsiradék és az alma. Az viszont, hogy hogyan helyezzük ki ezeket, már korántsem mindegy.

 

 

A harkálykert központi eleme: az itató (mondjuk egy virágalátét) rönkön. Ha jó magas, akkor védelmet nyújt a macskákkal szemben (bár feljutnak, de addigra a madarak valószínűleg észreveszik őket). A rönk pedig bogártanyaként működik, ami mágnesként vonzza a harkályokat. Fúrhatunk bele ujjnyi vastag, 8-10 centi mély lyukakat is, amikbe szétmorzsolt cinkegolyót, mogyorót vagy dióbelet szórhatunk.

 


A harkályfa nem más, mint egy korhadó holt fa, amibe lyukak tömkelegét fúrják a harkályok, a megfigyelések szerint vizuális jelzésképp, ami azt az üzenetet közvetíti, hogy a hely biztonságos, lehet pihenni, napozni, tollászkodni. Holt puhafatörzset, ne élő keményfát használjunk! A legideálisabb a 10-20 cm átmérőjű, 2 méter hosszú darab. Felkereshetünk például egy telepített nemes nyarast elpusztult, kidőlt törzsért. Rögzíteni vascsővel és dróttal lehet. A lábánál tágas talajetetőt is ki lehet alakítani.

 

 

 A cinkegolyót a harkályok is kedvelik, de sajnos a macskák szintén. Ha viszont olyan helyre akasztjuk, ahol nehezebben férnek hozzá, félő, hogy a harkályok sem tudnak belőle csipegetni, főleg a nagyobb testű fajok, ugyanis ha például egy ágra akasztjuk ki a golyót, a harkályok nem tudnak megtámaszkodni a farkukkal. Erre is jó a feketerigó-fészektálca, amit befedhetünk csibedróttal, és abba helyezzük a cinkegolyót.

 


A rönk- és kéregrakást a csuszkák, az ökörszemek és a fakuszok is kedvelni fogják, mert sok-sok réssel, hasadékkal, lárvajárattal rendelkeznek. Etetőtálcát is helyezhetünk rá. Arra figyeljünk, hogy a rönköket ne akkurátusan egymásra helyezzük, hanem kissé hátra és eltolva - a vízszintes felületekre cinkegolyó-darabokat és almát is rakhatunk.

 

És íme, így fest a profi harkálykert élőben:

 

 

Ezért is különlegesek a harkályok
- Stabil fogás. A külső ujjukat oldalra vagy akár teljesen hátra is tudják fordítani, lábujjaik szorítóereje hatalmas, karmaik tűhegyesek.
- Támaszkodás. A farktollaik kemények, gyakorlatilag harmadik lábként funkcionálnak.
- A legfontosabb szerszám: a csőr. Rendkívül erős és merev, a legkeményebb fába is beleváj.
- A halálos fegyver: a nyelv. Hossza a test kétharmadát (nem vicc) is elérheti, emellett rugalmas és nyúlékony. Felmerül persze a kérdés, hogyan fér el a madárban, amire az MME oldala precíz választ ad: „a csőrből kilépve egyetlen köteget alkotó, henger alakú nyelv a nyakcsigolyák felé haladva Y alakban elágazik, majd immáron két mozgatókötegre válva, a koponyát alulról megkerülve és a fej tetején áthaladva a szemeket elölről és alulról megkerülő tokban, vagy a felső csőrkáva tövénél, vagy a felső csőrkáva belsejében, az orrnyílások elé nyúlva rögzül.” A vége nyílhegyhez hasonlít, ezzel töri át a fában fejlődő lárvák járatának a falát, amikor pedig a madár visszahúzza, a nyelvvégi szálkák szétnyílnak, mint egy apró horog.
- Ütközés elleni védelem. Ebben a koponya szivacsos csontállománya segít.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Minden, ami a téli madáretetéshez kell

A vízimadaraknak és az élőhelyüknek is ártasz az etetéssel

Hamarosan webkamerán lesheted a gyülekező vadludakat

A kerecsensólymok a zsákmányrablás nagymesterei

Cikkajánló