Farkaskoponyákat foglaltak le borsodi vadászoktól

Egy rendőrségi rajtaütés után derült ki, hogy a jeladós farkas kilövése csak a jéghegy csúcsa lehetett, és már évek óta irtják a farkasokat Magyarországon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Police.hu
Forrás:
police.hu
2024. február 1.

Egy rendőrségi rajtaütés után derült ki, hogy a jeladós farkas kilövése csak a jéghegy csúcsa lehetett, és már évek óta irtják a farkasokat Magyarországon.

Január 24-én hajnalban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) egy összehangolt akciót szervezett három férfi elfogására. Az esetet előzménye egy tavaly ősszel kezdődött büntetőeljárás, miután felmerült a gyanú, hogy ismeretlenek szürke farkasokat pusztítanak – adta hírül honlapján a rendőrség.

A nyomozás előrehaladtával az derült, hogy az elkövetők - a vadállomány megtartása érdekében - évek óta rendszeresen lövik ki a hazánkban fokozottan védett szürke farkasokat, melyek természetvédelmi értéke 250 000 forint egyedenként.

Az ügy felderítése közben egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadászra terelődött a gyanú, őket fogták el, és tartottak náluk házkutatást egy összehangolt akció keretei között. A rendőrség beszámolója szerint a három férfi tisztában volt azzal, hogy a védett ragadozók pusztítása tiltott, hiszen mindannyian évek óta vadásznak, különböző vadásztársaságok tagjai.

A Putnokon, Felsőnyárádon és Edelényben tartott kutatások során a nyomozók számos, a gyanút megerősítő tárgyi bizonyítékot találtak, köztük elejtett farkasok koponyáját, fogazatát, valamint az elpusztított állatokat ábrázoló fotókat. Ezeket, valamint mindhárom férfi engedéllyel tartott vadászfegyvereit és lőszereit is lefoglalták. Az elejtett állatok maradványait szakértő vizsgálja.

A három borsodi férfit – előállításukat követően – a környezeti bűnözés ellen fellépő nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Jelenleg mindegyikük szabadlábon védekezik. A nyomozás tovább folytatódik, és nem kizárt további személyek büntetőjogi felelősségre vonása sem. Így a gyanúsítotti kör a jövőben bővülhet.

Múlt évben a jeladóval ellátott svájci farkas elpusztítása keltett nagy felháborodást, a KR NNI abban az ügyben is elfogta az elkövetőket.

Három év börtön járhat érte

A szürke farkas (Canis lupus) Magyarországon fokozottan védett, egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – írták.



Cikkajánló