Lelőtték a svájci jeladós farkast

Természetkárosítás bűntette miatt nyomoz a rendőrség a svájci farkas kilövője ellen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
2023. április 13.

Természetkárosítás bűntette miatt nyomoz a rendőrség a svájci farkas kilövője ellen.

Szerda délután adta hírül a boon.hu, hogy információik szerint Hidasnémeti környékén egy vadász lelőtte a Svájcban született és jeladóval ellátott farkast. A hír természetesen futótűzként terjedt el a hazai sajtóban, hiszen sokan követték az M273-as jelzésű farkas útját, és drukkoltak neki, hogy megtalálja új falkáját. A hírt a BOON-nak a rendőrség megerősítette, és a Nemzeti Nyomozó Iroda természetkárosítás miatt büntetőeljárást folytat az ügyben. Amint friss információk derülnek ki, mi is beszámolunk róla.

A farkast a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű természetvédelmi csoport látta el jeladóval, akiket a hvg.hu megkereste a most napvilágot látott hír kapcsán. David Gerke, a GWS ügyvezetője azt nyilatkozta nekik, hogy egyelőre ők is csak a sajtóból értesültek a farkas állítólagos lelövéséről, és a farkasok orvvadászata sok európai országban előfordul, még Svájcban is lelőnek néha egyet-egyet illegálisan.

A szürke farkas (Canis lupus) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke egyedenként 250 000 Ft, elpusztítása bűncselekmény, és három év börtönbüntetés járhat érte.

Sajnos nem példa nélküli, hogy hazánkban farkast lőttek ki, mi is beszámoltunk a 2018-as bükki esetről, amikor egy fiatal hím szürke farkas tetemére bukkantak Nagyvisnyó külterületén, és egyértelműen lőtt sebet azonosítottak rajta. Természetesen abban az esetben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen, de információink szerint még nem lett eredménye a nyomozásnak.

Frissítés! A BOON-nak megerősítette a Nemzeti Nyomozó Iroda, hogy természetkárosítás bűntett miatt büntetőeljárást folytatnak, miután a borsodi Hidasnémetinél valaki kilőtte azt a jeladós farkast, ami egészen Svájcból sétált Magyarországra. A rendőrség az ügy részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában nem ad további tájékoztatást.

Cikkajánló