Február végéig még szavazhatsz az Európai Év Fájára

Jelenlegi állás szerint a kaposvári Szabadságfa igencsak le van maradva, ne habozz szavazni!

Szerző:
TM
Fotó:
dr. Pintér Rómeó (Kiemelt kép)
2020. február 20.

Jelenlegi állás szerint a kaposvári Szabadságfa igencsak le van maradva, ne habozz szavazni!

A szavazatodat a www.treeoftheyear.org weboldalon adhatod le a legszimpatikusabb jelöltre a tizenhat különleges fa közül, amelyek az „Európai Év Fája” címért versenyeznek. A kaposvári Szabadságfa tavaly az Év Fája lett itthon, így indult az európai megmérettetésen is. Cikkünk írásának pillanatában 8384 szavazata van, míg a mostani első helyezett csehországi fára majdnem 30 ezer voks érkezett.

2020-ban 20. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt, melyen évente több mint 200 000 szavazat érkezik a jelölt fákra. Ez idáig összesen négyszer nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet, legutóbb a pécsi Havi-hegyi mandulafa.

A mostani szavazás február 29-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 23-ig lehet majd követni, a voksolás ezután titkossá válik, az eredményt pedig március 17-én a brüsszeli díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők. A döntős fákról és történetükről szintén ezen az oldalon olvashatsz, és a szavazatodat is ott adhatod le.

Kaposvári Szabadságfa

A kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll a kocsányos tölgy, amelyet a helyiek Szabadságfa néven ismernek. A fát 1929. április 18-án, épp 90 évvel ezelőtt ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán. A csemete az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az évek múltával a tölgyfa a szabadon álló legelőfákhoz hasonlóan alacsonyan elágazó, szélesen terülő koronát növesztett. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hisz időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.

Cikkajánló