Februárban elindulnak az új fogasvillamosok a Tátrában

Az új fogasvillamosok februárban kezdik meg a közlekedést a csorbai vasútállomás és Csorbató üdülőhely közötti fogaskerekű vasútvonalon.

Forrás:
magas-tatra.info
2022. január 31.

Az új fogasvillamosok februárban kezdik meg a közlekedést a csorbai vasútállomás és Csorbató üdülőhely közötti fogaskerekű vasútvonalon.

Az öt új fogasvillamos közül három szerelvény – amelyek kevésbé ismert tátrai csúcsokról, így a Középoromról (Stredohrot), a Kápolnáról (Kostolík) és a Tátra-csúcsról (Vysoká) kapták a nevüket – már 2021 decemberétől közlekedik a tátrai villamos vonalán – írja a magas-tátra.info.

A fogasvillamos képes a fogaskerekeit visszahúzni, így villamosként is tovább tud közlekedni Csorbatótól Ótátrafüredre. A fogaskerekű vonal üzembe helyezésének eredeti határideje 2021 ősze volt, a fogaskerekű vasútvonal felújításának csúszása miatt azonban idén februárban helyezik üzembe az új szerelvényeket.

Az első fogaskerekű vasút 1896-ban indult el Csorbáról a Csorbai-tóhoz, akkor még gőzvontatással. Ez 1932-ig szolgált, aztán 1970-ig kellett várni a következőre. Abban az évben rendezték meg a csorbatói sívilágbajnokságot, és a várható hatalmas tömeg kiszolgáláshoz szükségesnek tűnt a fogaskerekű újjáépítése.

Ha még többet szeretnél megtudni az új fogasvillamosokról, ajánljuk korábbi cikkünket.

Cikkajánló