Fedezd fel az Ősvilági Pompejit! - Hétvégi programajánló

Ha vulkánokat idáig csak képeslapokon láttál, és fogalmad sincs, hol van a Vétyemi-ősbükkös, akkor itt az ideje, hogy május második hétvégéjén felkerekedj, mert országszerte jobbnál jobb programok keretében ismerkedhetsz meg a természet csodáival. 

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
MTI/Komka Péter
OSMARADVANYOK.HU
FELFEDEZOKNAPJA.HU
2015. május 1.

Ha vulkánokat idáig csak képeslapokon láttál, és fogalmad sincs, hol van a Vétyemi-ősbükkös, akkor itt az ideje, hogy május második hétvégéjén felkerekedj, mert országszerte jobbnál jobb programok keretében ismerkedhetsz meg a természet csodáival. 

1. Expedíción a vulkánok lábánál 

2015. május 9-én, a Millenáris Parkban immár harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Felfedezők Napja rendezvénye. Idén a vulkánok lesznek fókuszban, amelynek többek közt a történelemformáló Tambora 200 évvel ezelőtti kitörése ad aktualitást. A rendezvény előadásain, bemutatóin, minikiállításain keresztül pillanthatsz be a paleontológusok, biológusok, klímakutatók, vulkanológusok, geográfusok munkájába, módszereibe, és megismerkedhetsz a felfedezők eszköztárával is. Az izgalmas esemény egyben családi fesztivál, lesz sok játék és nyeremény. Kipróbálhatod magad abban, hogyan állnál helyt egy expedíción, a gyermekeket játékos feladatokkal és a Tropicarium néhány lakójával várják. Akkor se csüggedj, ha nem tudsz a rendezvényen részt venni: a felfedezoknapja.info honlapon élőben követheted a Millenárison zajló eseményeket.
Mikor?
2015. május 09.
Hol?
Millenáris Park
Bővebb infó: felfedezoknapja.info

 2. Több helyszínen vár a Madarak és fák napja

Ruccanj ki a Vétyemi-ősbükkösbe

Húzz bakancsot, és szombaton meg se állj a Mura-menti Tájvédelmi Körzetig, ahol a Szécsiszigeten ízelítőt kaphatsz a Kerka folyó árteréről. A szőlőhegyekről kiváló panoráma nyílik a tájra, majd vezetett túra keretében fedezheted fel a zalai erdőket is. A Vétyemi-ősbükkös az ország egyik legöregebb erdeje, a fák méretei lenyűgözők, tiszteletet parancsolóak. A túra időtartama - amelyen saját felelősségedre vehetsz részt - kb. 4 óra, a táv 11 km. A részvétel díjtalan.
Mikor?
Május 09. 10.00 óra
Hol?
Szécsisziget vízimalom
Bővebb infó - Katt ide!

Irány a kőszegi Alsó-rét!
A Madarak és fák napja alkalmából az Írottkő Natúrparkért Egyesület és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság immár 8. alkalommal rendezi meg közösen a „Miénk itt a rét!” című természetvédelmi programot a kőszegi Alsó-réten. A pénteki programok után - amikor főleg az általános iskolák 5 fős, versenyzésre elszánt csapatait várják -, szombaton a családokra és baráti társaságokra számítanak a szervezők. Ezen a napon 9.30 és 17 óra között a Dotto kisvonat ingyenesen szállítja a helyszínre a városból, majd onnan vissza a városba az érdeklődőket.
Mikor?
Május 08-09.
Hol?
Kőszeg
Bővebb infó - Katt ide!

3. Fuss egy jót Csillebércen a Fighters’ Run-on!

Már csak egyet kell aludni, és ha elég vagány vagy, győzd le magad Csillebércen az idei első Fighters’ Run terepfutó versenyen, ahol több mint húsz akadállyal, vizes árkokkal, palánkokkal, szögesdróttal kell megküzdened. A verseny reggel 10 órakor kezdőik, és este 18 óráig tart. A futás mellett most kétkeréken is próbálkozhatsz, mert első alkalommal rendezik meg a Fighters’ Bike-ot, ahol hasonlóan a futóakadályokhoz, kreatív és izgalmas megoldások várják a bringásokat. A rendezvényen több távon indulhatsz, a felnőtt futamok mellett a lurkók is próbára tehetik magukat 6 éves kortól a kisebb szakaszon. A futamok mellett egész napos programok és finom falatok is várják az odaérkezőket.
Mikor?
május 09. reggel 9 órától
Hol?
Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 21.)
Bővebb infó: fightersrun.com

 

 

4. Tekerj egyet a Zselicben!

Itt az ideje, hogy bejárasd a bringádat a szezonra. Május második szombatján pattanj drótszamárra, és irány a Zselic, ahol három különböző hosszúságú túrára (72 km, 40 km, 20 km) indulhatsz. A résztvevők 9.00-től 9.50-ig nevezhetnek a Gárdonyi Géza Tagiskolában (Kaposvár, Madár utca 16.). Egyéni indulóknak a nevezési díj 400,- Forint. A legalább 10 főt nevező iskolás csoportoknak a program díjtalan. Indítás: 10.00 órakor tömegrajttal a Madár utcából.
Mikor?
május 09.
Hol?
Kaposvár
Bővebb infó: http://www.zpkap.hu/

5. Középkori hangulatban Hollókőn

Jó hír a várak szerelmeseinek, hogy május 07-én átadták a felújított Hollókői várat. A majdnem egy évig tartó munka eredményeként most már te is meglátogathatod a 700 éves épület Öregtornyát, a felső várban megtekintheted, milyen egy 13. századi konyha, ebédlő, várúri lakrész, az alsó várban pedig a16. századi gazdasági épületeket tanulmányozhatod. A hétvégén nyílt napok keretében adhatod át magad a történelmi idők hangulatának: a látogatóknak fegyverbemutatóval, párviadalokkal kedveskednek. A belépés díjtalan.
Mikor?
május 08-09.
Hol?
Hollókő
Bővebb infó: holloko.hu/

 

6. Madárles és túra Ősvilági Pompejiben

Madármegfigyelés, fotókiállítás és a miocén erdőben vezetett túra is vár szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársának segítségével lesz lehetőség a távcsöves madármegfigyelésre, előadást hallgathatsz a gólyák vonulásáról, védelméről, és megismerkedhetsz a madártani egyesület munkájával is. A programok között az elmúlt 180 év ipolytarnóci felfedezéseiről is előadást hallgathatsz, majd vezetett túra indul a miocén erdőbe, ahol a többmillió éves növény- és állatvilág életébe pillanthatsz be.
Mikor?
május 09.
Hol?
Ipolytarnóc
Bővebb infó: osmaradvanyok.hu 


7. Illatos séta orgonavirágok között

Virágba borultak az utcák, terek, parkok, de mi lenne, ha közelebbről is megismerkednél azokkal a gyönyörű orgonákkal, amelyeket még jó száz évvel ezelőtt (az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején) valószínűleg a Wenckheim család kertészei telepítettek a szabadkígyósi kastélypark sétányai mentén. A tartalmas botanikai túrán a pompás orgonákon kívül szakvezető kíséretében csodálhatod meg a kastélyparkra jellemző növényeket is, mint pl. a hóbogyót, vagy a rendkívül illatos, sárga virágú mahóniát. A túra díja 480 forint/fő.
Mikor?
május 10. 9.00 óra
Hol?
Szabadkígyósi sportpálya parkolója
Bővebb infó: kmnp.hu/

Kapcsolódó cikkek:

Még több május 08-ai program
Még több május 09-ei program

 

Cikkajánló