Fehér szarvast fotóztak Nógrádban

Ritka, fehér színű szarvast fotózott egy bátonyterenyei fotós Nógrád megyében. Az állattal már nem először sikerült összefutnia.

Szerző:
concretemedia.hu/TM
Fotó:
Jakab Lászlóné Emese
2019. február 19.

Ritka, fehér színű szarvast fotózott egy bátonyterenyei fotós Nógrád megyében. Az állattal már nem először sikerült összefutnia.

Jakab Lászlóné Mátraverebély környékén látta az állatot - írja a Concrete Media. Nem ez volt az első alkalom, a különleges állattal már tavaly is összefutott.

 


Fehér színű dámszarvas tavaly is felbukkant, akkor a Tapolcai-medencében láttak egy példányt, Somogy megyében, Barcs környékén pedig egy fehér őzbak tűnt fel barna társai között.

 


A pigmenthiány bármilyen vadféleségnél előfordulhat. Ez lehet egész testre kiterjedő albinizmus, ilyenkor a szem piros, az orr előtti szőrtelen terület rózsaszín, a flavizmus esetében egyes szaruképletek vagy a szivárványhártya lehet barna. A természetben a normálistól eltérő fehér színezet hátrányt jelent, mivel fényérzékenységet okoz, és a természetes védőszín hiányában az állat sokkal nagyobb eséllyel lesz ragadozók zsákmánya. A hiedelem szerint azzal aki kilő egy fehér szarvast, rövid időn belül nagy baj történik.


Kapcsolódó cikkek:

Nem bírnak a szarvasokkal a sirokiak

Elképesztő videó a Baranyában vágtázó szarvasokról

Szarvas lepte meg a horgászokat

Ez a szarvas odavan a szentendrei almákért

Cikkajánló