Fekáliával szennyezett a Velencei-tó egyik strandja

A Fejér Megyei Kormányhivatal a múlt héten fürdést tiltó táblát helyezett ki a gárdonyi Panoráma Partszakasz Pisztráng úti strandján. Vannak, akik szerint nem szennyezett a víz, csupán üzleti fogásról van szó.

Szerző:
TM / FEOL
Fotó:
Magócsi Márton
2022. augusztus 9.

A Fejér Megyei Kormányhivatal a múlt héten fürdést tiltó táblát helyezett ki a gárdonyi Panoráma Partszakasz Pisztráng úti strandján. Vannak, akik szerint nem szennyezett a víz, csupán üzleti fogásról van szó.

A kormányhivatal augusztus 6-án honlapján tájékoztatott arról, hogy a rendszeres hatósági ellenőrzése során, határértéket meghaladó szennyeződést mért az említett partszakasz strandján, ezért haladéktalanul fürdési tilalmat rendelt el – olvasható a feol.hu oldalon. A hírportál munkatársai a helyszínen is tájékozódtak a helyzetről, beszámolójukban kiderül, hogy a szombaton kihelyezett tiltótáblák ellenére még bőven akadtak olyanok, akik fürdőztek az érintett partszakaszon.

Vasárnap egy büfést is megkérdeztek, mik a tapasztalatok a szabadstrandon. A vendéglátós elmondása szerint kevesebben mennek be a tóba, ugyanakkor érdekesnek tartja, hogy ha a Panoráma Partszakaszon rossz a víz minősége, akkor a néhány méterrel odébb lévő szomszédos partszakaszon miért lehet fürdőzni. Szerinte a szabadstrandon azért tiltották be a fürdést, mert kevesen járnak a fizetős strandokra, és így akarnak „vendégeket fogni”.

A tiltást akkor lehet feloldani, ha két egymást követő vizsgálat során határérték alatti baktériumszámot mérnek.

A strandon kihelyezett „ A TÓBAN FÜRÖDNI TILOS” tábla mellett a Synlab által kiállított felszíni víz vizsgálati jegyzőkönyvét is kifüggesztették. Ennek tanúsága szerint a vizsgálatot a Fejér Megyei Kormányhivatal rendelte meg, a vízmintát augusztus 3-án vették a Panoráma Partszakasz strandján. A laboratóriumi vizsgálat szerint: a víz színében és átlátszóságában szokatlan eltérést nem találtak és mivel nem voltak egyéb szennyezésre utaló jelek sem, ezért további vizsgálatot cianobaktérium feltárására sem tartottak szükségesnek. Ugyanakkor viszont fekális enterococcus (300/100 ml) és Escherichia coli (1500/100 ml) baktériumot is kimutattak a mintában. Utóbbi jelenléte azt jelzi, hogy a víz a közelmúltban fekáliával szennyeződött. A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló jogszabály szerint a vízminőségi okokból elrendelt tilalmat csak akkor lehet feloldani, ha két egymást követő vizsgálat legfeljebb 330/100 ml fekális enterococcus-számot és 900/100 ml Escherichia coli számot eredményez.

A Fejér Megyei Hírportál értesülései szerint az újabb mintavétel már megtörtént, csütörtökre akár az eredmény is meglehet.

Cikkajánló