Azt hitted, csak a vízszint változott a Velencei-tónál?

Érdemes az alacsony vízállásról szóló hírek melett (és miatt) két lépést hátralépni, és megnézni azt is, hogyan alakítottuk mi emberek a tavat, különösen az elmúlt hét évtizedben. A Fortepan közösségi fotóarchívum huszadik századi képenek helyszíneit kerestük meg, és mutatjuk meg interaktív cikkünkben.

Forrás:
2023. április 3.

Érdemes az alacsony vízállásról szóló hírek melett (és miatt) két lépést hátralépni, és megnézni azt is, hogyan alakítottuk mi emberek a tavat, különösen az elmúlt hét évtizedben. A Fortepan közösségi fotóarchívum huszadik századi képenek helyszíneit kerestük meg, és mutatjuk meg interaktív cikkünkben.

Nem tudtuk természetesen az összes, a Fortepanon a Velencei-tóról elérhető képet újrafotózni: autópálya épült, több helyen feltöltötték a tó medrét, korábban szabadon elérhető partszakaszok kerültek magánterületre, fizetős strandok területére. Sok olyan kép is van, ahol egyszerűen nem volt elég támpont ahhoz, hogy beazonosítsuk, pontosan hol készült. Az elkészült tizenhárom képpár között is van olyan, ahol kicsit máshonnan tudtunk csak fotózni, mint ahonnan az eredeti kép készült, ezt az adott képnél jeleztük.

A képeken található csúszka húzásával tudsz váltani a régi és a mostani kép között. Azon kívül, hogy több képen persze azt is láthatod, hogy sokkal alacsonyabb most a vízszint, mint mondjuk a hetvenes években volt, azt is vedd szemügyre, hogyan változtattuk és változtatjuk meg a mai napig nemcsak a tó épített környezetét, hanem a tavat magát is. Jó szórakozást és elmélkedést kívánunk a képekhez!

Az agárdi csónakkikötő

Az 1973-as kép forrása Fortepan / Inkey Tibor

Hajóállomás Agárdon

Az 1973-as kép forrása Fortepan / Inkey Tibor

A Sarvajcz Lajos emlékére állított kereszt Dinnyésen

Az 1943-as kép forrása: Fortepan / Lissák Tivadar

Lovasok és bringások a déli parton

Az 1944-es kép forrása: Fortepan / Rosta László

A friss kép a gárdonyi szabadstrandon készült, egyre rövidebb a tó szabadon hozzáférhető szakasza, Agárdon nem állt össze az a szerencsés csillagzat, hogy ottjártamkor egy ingyenesen hozzáférhető partszakaszon bringásokkal találkozzak. A túlparti hegyek így a 2022-es képen kicsit balra tolódtak. Természetes partszakaszt pedig természetesen Agárdon se találtam volna.

Sukoró határában

Az 1954-es kép forrása: Fortepan / Csermely Károly

A 2022-es kép a faluhoz közelebb készült, mert időközben odaépült az autópálya töltése, és erdőt telepítettek, amitől már ilyen távolságból nem nyílik így ki a táj.

Strandoló és parkoló (Gárdony, vasútállomás)

Az 1950-es kép forrása: Fortepan / Gyöngyi

A 2022-es kép egy kicsit közelebb készült a vasútállomáshoz, hogy a vonat még látható legyen, de a jelenlegi partvonal eléréséhez még így is nagyjából négy-ötször ennyit kellett volna távolodni a vasútállomástól.

Gátőrház a Dinnyés–Kajtori-csatornán

Az 1973-as kép forrása: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

Strandolók a déli parton

Az 1973-as kép forrása: Fortepan / Nagy Csilla

A friss kép a gárdonyi szabadstrandon készült, a régi az agárdin. A túlparti hegyek így a 2022-es képen kicsit balra tolódtak, de a partfal végig hasonló kiképzéssel lett átalakítva az elmúlt öt évben.

Az M7-es Sukoró határában

Az 1968-as kép forrása: Fortepan / UVATERV

A 2022-es fotó nem pontosan ugyanazon a helyen készült, mert ott jelenleg nem megközelíthető az autópálya. Az 1968-es képen kivehető egy fasor, ami balról érkezik az autópályához, ahol van egy híd – ez a pont az, ahol a 2022-es kép készült.

Csónakkikötő Velencefürdőn

Az 1973-as kép forrása: Fortepan / Bojár Sándor

A kikötő átépült azóta, így csak oldalról lehetett hasonló perspektívájú képet készíteni.

A Cápa étterem Velencefürdőn

Az 1963-as kép forrása: Fortepan / Inkey Tibor

Halászcsárda a Szúnyog-szigeten

Az 1974-es kép forrása: Fortepan / Magyar Rendőr

Ügyes vagy! Rábukkantál a második nyomra.

Ismered a Budapest-környéki kirándulóhelyeket? Vajon melyikre gondolhattunk?

Szurdok a fővároshoz közel, a Visegrádi-hegységben, legfőbb látványossága a Meteor-létra.

Kilátás a Bence-hegyi kilátóból

Az 1973-as kép forrása: Fortepan / Inkey Tibor

A Fortepanról

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet, és tölthet le ingyenesen, jó minőségben. A honlapot két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós indította 2010-ben ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta több száz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant.




Cikkajánló