Féktelen fegyelmezettséggel

Nekünk Mohács kell! Az UNESCO által is listázott busójárást, a sokácok téltemetését nem szabad kihagyni! Az idei mulatságról készült képes élménybeszámolóval igyekszünk kedvet csinálni nektek, hogy jövőre Ti is részesei lehessetek ennek a nem mindennapi élménynek!

Szerző:
Friesz Mónika
Fotó:
László Dénes
2014. március 9.

Nekünk Mohács kell! Az UNESCO által is listázott busójárást, a sokácok téltemetését nem szabad kihagyni! Az idei mulatságról készült képes élménybeszámolóval igyekszünk kedvet csinálni nektek, hogy jövőre Ti is részesei lehessetek ennek a nem mindennapi élménynek!

Tündéri tekintet (fotó: László Dénes)

 

 

"A maszknak hitelesen azt az érzésvilágot kell tükröznie, amiből ered: varázslást, misztikumot, kultikus démoni erőt.
A maszkfaragáshoz nemcsak kézügyeség és gyakorlat, hanem hit is kell"

/Englert Antal maszkfaragó népi iparművész/

A Poklade átváltozást jelent. Temetjük a telet, mi magunk is átváltozunk, ahogy a tavaszt köszöntjük a

hatalmas tömeget megmozgató, ördögi ábrázatú, de mégis nagyon szerethető busók farsangján. A világ minden részéről érkeznek ilyenkor Mohácsra és este már a legnagyobb harmóniában járják a kólót a máglya körül a sokácokkal.

 

 

busó - apácás (fotó: László Dénes)


A helyi hagyományokból megteremtett hangulat mindenkit magával ragad, mindegy honnan érkezett. A mohácsiak pedig joggal büszkék erre a hat farsangi napra, de meg is dolgoznak a sikerért.

A város minden lakója magáénak érzi ezt az eseményt, ilyenkor minden erről szól és mindez a legnagyobb természetességgel veszik. A busócsoportok egész évben folyamatosan készülnek a következő farsangra. A hiteles megjelenéshez még a néprajzkutatók segítségét is kérik.

 

 

Hagyomány (fotó: László Dénes)

 

Hidegrázós, örök élmény látni a felvonulást és a máglyagyújtást a főtéren. A tömeg két méterre áll a tűztől és együtt lüktet a zenével és a lángok mozgásával. Nincsenek biztonsági emberek, kordonok és mégis  "féktelen fegyelmezettséggel" mulat a sok-sok ember a téltemetés estéjén.

 

 

Busó néni (fotó: László Dénes)

 

Szinte minden magyarországi fesztiválon részt vettem már nézőként, dolgoztam is nagyon sok rendezvényen, de az az élmény, amit Mohácson átélhetünk, egyedülálló.

 

 

Máglyagyújtás (fotó: László Dénes)


Nem véletlen, hogy 2009 óta az Unesco felvette a Busójárást a szellemi örökség reprezentatív listájára.

Tessék elindulni jövőre! Nem kell tervezni, majd sodornak magukkal az események, élmények. A túrabot otthon maradhat, helyette a forralt bort vagy a házipálinkát ragadd meg, abba kapaszkodj! Egy farsang vasárnapi jövés-menés Mohácson a busókkal és egy jó sokác táncház garantáltan megfelel egy 25 - 30 km-es túrának.

 

 

Máglya (fotó: László Dénes)

 

Ki kell próbálni!
 

Cikkajánló