Felsőmocsoládi öreg hársfa

Ez a tekintélyes, 400 éves öreg hárs 2011-ben az Év Fája lett, egy évre rá pedig az Európai Év Fája címet is elnyerte.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Sélley Miklós / Év Fája
2022. március 4.

Ez a tekintélyes, 400 éves öreg hárs 2011-ben az Év Fája lett, egy évre rá pedig az Európai Év Fája címet is elnyerte.

A több mint 20 méteres, néhol 11 méteres törzskerülettel büszkélkedő fát Somogy megyében, Felsőmocsoládban találjuk meg, egy kilométerre a Bánó Mária Kastélyszállótól. A helyiek életében annyira fontos szerepet játszik, hogy az újszülötteket rendszerint „bemutatják” neki, majd ha a csemete elég nagy lesz hozzá, bátorságpróbaképp felmászik a tetejére, hogy onnan vegye szemügyre a környéket.

A göcsörtös, odvas hársfához egy legenda is kapcsolódik. Történt egyszer, hogy egy nagy vihar tört a falura, és egy villám belecsapott a dombtetőbe. Minden elpusztult a környéken, állítólag még a pokol szája is megnyílt. Csak egyetlen egy fa maradt épen: nem más, mint a szóban forgó hársfa. Egy garabonciás védte meg a testével a lángoktól a fát, aminek éppen beértek a magjai. A leégett erdőben már csak hollók éltek, nekik parancsolta meg a varázsló, hogy a csőrükben vigyék a magokat a kopasz domboldalra, hogy ott ismét erdő sarjadhasson.

Így történt: a hársfa magjaiból született újjá az egész erdő.

Még azt is mesélik, hogy amikor a garabonciások fölött eljárt az idő, azok a fa törzsében pihentek meg, majd ahogy telt-múlt az idő, a törzs maga is garabonciássá változott.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló