Fenntarthatóság mindenekelőtt - A Harangodi Erdészeti Erdei Iskola

A személyiségfejlesztés, a környezeti nevelés előremutató újragondolása és a kulturális javak megőrzése is szerves részét képezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei erdei iskola stratégiájának. Az intézmény a Napkor község határában fekvő Harangodi erdő fenyői, nyárfái és tölgyei között bújik meg.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Napkori Erdogazdák Zrt.
2014. október 13.

A személyiségfejlesztés, a környezeti nevelés előremutató újragondolása és a kulturális javak megőrzése is szerves részét képezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei erdei iskola stratégiájának. Az intézmény a Napkor község határában fekvő Harangodi erdő fenyői, nyárfái és tölgyei között bújik meg.

A Nyírség szívében található Harangodi Erdészeti Erdei Iskola 2005 márciusa óta működik a Napkori Erdőgazdák Zrt. és a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium jóvoltából. Az erdei iskola épülete 38 fő elszállásolására alkalmas, ezenkívül külön oktatótermek, étkező és szauna állnak a gyerekek rendelkezésére. Az udvar szabadtéri foglalkozások remek színtere, emellett kemence, füvesített sportpálya, háziállat-bemutató (őshonos magyar háziállatokkal) és játszótér is található itt. A területen kialakítottak egy kis tavat, illetve tájékoztató táblákkal övezett vadászati és természetismereti tanösvények várják, hogy a gyereklábak áttrappoljanak rajtuk.


A programok a fenntarthatóság jegyében valósulnak meg, s az erdei iskola nagy hangsúlyt fektet a szakmai színvonal fejlesztésére is. Az oktatásban főiskolai, gimnáziumi és általános iskolai pedagógusok, szakképzett erdészek és vadászok vesznek részt. Az erdei iskolai nevelésen kívül kiadványok, továbbképzések, szakmai rendezvények segítségével igyekeznek megvalósítani a kitűzött célokat, úgymint a környezetvédelem hatékony szolgálata, a magyar állampolgárok egészségi állapotának és életminőségének javítása, a kultúra közvetítése, megőrzése.

 

 

Az oktatásban főiskolai, gimnáziumi és általános iskolai pedagógusok, szakképzett erdészek és vadászok vesznek részt.


Az ötnapos erdei iskolai program során a gyerekek túlnyomórészt a szabadban tartózkodnak, és gyakorlatorientált foglalkozásokon vesznek részt, amelyek a szociális készségek fejlesztésében is szerepet játszanak. A résztvevők nemcsak az erdővel és az erdészettel kapcsolatban gyarapíthatják tudásukat, de a vadászatról, a vadvédelemről, a felelős állattartásról és a természetvédelemről is tanulhatnak. Az iskola szakemberei a gyerekek nemzettudatának erősítését a magyar hagyományok megismertetésével kívánják segíteni, és lehetőséget teremtenek például az íjászat kipróbálására is. A térképen való tájékozódás, a meteorológiai ismeretek és a csillagászat szintén szerves részét képezik a programnak. A természetismereti gyakorlatok során a csemeték többek között használatba veszik a mikroszkópot valamint bagolyköpetet elemeznek. A természetvédelemmel kapcsolatban nemcsak elméleti, de gyakorlati oktatás is folyik; az érintett témák között szerepel a téli madáretetés és a hulladékgyűjtés is.


Az erdei iskola az iskolásokon kívül egész évben várja azokat a családokat, csoportokat, kirándulókat is, akik csupán pihenni, túrázni szeretnének, és egy igényes és környezetbarát szállást keresnek. Az intézmény bemutatkozó filmjét itt tekintheted meg.

 

 

Az erdei iskola az iskolásokon kívül egész évben várja azokat a családokat, csoportokat, kirándulókat is

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Tanösvények, szauna, játszótér, kemence, sportpálya, tó
- Vadgazdálkodási ismeretek, vadászkutya és vadászfegyver bemutató, tájékozódási ismeretek, csillagászat, meteorológiai ismeretek
- 38 férőhelyes, 7 szobás, kétszintes, hőszigetelt, fűthető központi épület (erdei iskola), étkezővel, elkülönített oktatóterekkel és szaunával
 
 

 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele…

- Íjászat, éjszakai túra, futball, rajzolás-festés, Activity, tábortűz, kandallótűz

- Bagolyköpet-elemzés, mikroszkópos megfigyelések, természetismereti és meteorológiai megfigyelések
- Kenyérsütés szabadtéri kemencében
 

 

 

Elérhetőségek:

 

Napkori Erdőgazdák Zrt.
Harangodi Erdészeti Erdei Iskola
4552 Napkor, Kállói út 58.
Tel/fax: (42) 547-025
Igazgató: Domina Norbert
Tel: (30) 506-75-41
E-mail: naperd@t-online.hu

 

Nyíregyházi Főiskola
Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12.
Igazgató: Komáromi István
Tel: (42) 599-415
Fax: (42) 444-113
E-mail: eotvos@nyf.hu

 

Az erdei iskola megközelíthetősége: http://www.naperd.hu/erdei_iskola/new/megkozelithetoseg.html

 

Az erdei iskola honlapja: http://www.naperd.hu/erdei_iskola

 

További erdei iskolákat bemutató cikkeinket itt találod.

Cikkajánló