Tudástár

Fenntarthatóság mindenekelőtt - A Harangodi Erdészeti Erdei Iskola

A személyiségfejlesztés, a környezeti nevelés előremutató újragondolása és a kulturális javak megőrzése is szerves részét képezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei erdei iskola stratégiájának. Az intézmény a Napkor község határában fekvő Harangodi erdő fenyői, nyárfái és tölgyei között bújik meg.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Napkori Erdogazdák Zrt.
2014. október 13.

A személyiségfejlesztés, a környezeti nevelés előremutató újragondolása és a kulturális javak megőrzése is szerves részét képezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei erdei iskola stratégiájának. Az intézmény a Napkor község határában fekvő Harangodi erdő fenyői, nyárfái és tölgyei között bújik meg.

A Nyírség szívében található Harangodi Erdészeti Erdei Iskola 2005 márciusa óta működik a Napkori Erdőgazdák Zrt. és a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium jóvoltából. Az erdei iskola épülete 38 fő elszállásolására alkalmas, ezenkívül külön oktatótermek, étkező és szauna állnak a gyerekek rendelkezésére. Az udvar szabadtéri foglalkozások remek színtere, emellett kemence, füvesített sportpálya, háziállat-bemutató (őshonos magyar háziállatokkal) és játszótér is található itt. A területen kialakítottak egy kis tavat, illetve tájékoztató táblákkal övezett vadászati és természetismereti tanösvények várják, hogy a gyereklábak áttrappoljanak rajtuk.


A programok a fenntarthatóság jegyében valósulnak meg, s az erdei iskola nagy hangsúlyt fektet a szakmai színvonal fejlesztésére is. Az oktatásban főiskolai, gimnáziumi és általános iskolai pedagógusok, szakképzett erdészek és vadászok vesznek részt. Az erdei iskolai nevelésen kívül kiadványok, továbbképzések, szakmai rendezvények segítségével igyekeznek megvalósítani a kitűzött célokat, úgymint a környezetvédelem hatékony szolgálata, a magyar állampolgárok egészségi állapotának és életminőségének javítása, a kultúra közvetítése, megőrzése.

 

2007_05070099-2.jpg

 

Az oktatásban főiskolai, gimnáziumi és általános iskolai pedagógusok, szakképzett erdészek és vadászok vesznek részt.


Az ötnapos erdei iskolai program során a gyerekek túlnyomórészt a szabadban tartózkodnak, és gyakorlatorientált foglalkozásokon vesznek részt, amelyek a szociális készségek fejlesztésében is szerepet játszanak. A résztvevők nemcsak az erdővel és az erdészettel kapcsolatban gyarapíthatják tudásukat, de a vadászatról, a vadvédelemről, a felelős állattartásról és a természetvédelemről is tanulhatnak. Az iskola szakemberei a gyerekek nemzettudatának erősítését a magyar hagyományok megismertetésével kívánják segíteni, és lehetőséget teremtenek például az íjászat kipróbálására is. A térképen való tájékozódás, a meteorológiai ismeretek és a csillagászat szintén szerves részét képezik a programnak. A természetismereti gyakorlatok során a csemeték többek között használatba veszik a mikroszkópot valamint bagolyköpetet elemeznek. A természetvédelemmel kapcsolatban nemcsak elméleti, de gyakorlati oktatás is folyik; az érintett témák között szerepel a téli madáretetés és a hulladékgyűjtés is.


Az erdei iskola az iskolásokon kívül egész évben várja azokat a családokat, csoportokat, kirándulókat is, akik csupán pihenni, túrázni szeretnének, és egy igényes és környezetbarát szállást keresnek. Az intézmény bemutatkozó filmjét itt tekintheted meg.

 

2005_1014image0020-2(1).jpg

 

Az erdei iskola az iskolásokon kívül egész évben várja azokat a családokat, csoportokat, kirándulókat is

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Tanösvények, szauna, játszótér, kemence, sportpálya, tó
- Vadgazdálkodási ismeretek, vadászkutya és vadászfegyver bemutató, tájékozódási ismeretek, csillagászat, meteorológiai ismeretek
- 38 férőhelyes, 7 szobás, kétszintes, hőszigetelt, fűthető központi épület (erdei iskola), étkezővel, elkülönített oktatóterekkel és szaunával
 
 

 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele…

- Íjászat, éjszakai túra, futball, rajzolás-festés, Activity, tábortűz, kandallótűz

- Bagolyköpet-elemzés, mikroszkópos megfigyelések, természetismereti és meteorológiai megfigyelések
- Kenyérsütés szabadtéri kemencében
 

 

 

Elérhetőségek:

 

Napkori Erdőgazdák Zrt.
Harangodi Erdészeti Erdei Iskola
4552 Napkor, Kállói út 58.
Tel/fax: (42) 547-025
Igazgató: Domina Norbert
Tel: (30) 506-75-41
E-mail: naperd@t-online.hu

 

Nyíregyházi Főiskola
Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12.
Igazgató: Komáromi István
Tel: (42) 599-415
Fax: (42) 444-113
E-mail: eotvos@nyf.hu

 

Az erdei iskola megközelíthetősége: http://www.naperd.hu/erdei_iskola/new/megkozelithetoseg.html

 

Az erdei iskola honlapja: http://www.naperd.hu/erdei_iskola

 

További erdei iskolákat bemutató cikkeinket itt találod.

Cikkajánló