Fényvonat jár a balatonfenyvesi kisvasúton

Mikulástól Vízkeresztig járnak a fénybe öltözött kocsik a Balaton partjától a csisztafürdői és a somogyszentpáli vonalon egyaránt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MÁV - START Zrt.
Forrás:
Balatonfenyves Gazdasági Vasút
2023. december 7.

Mikulástól Vízkeresztig járnak a fénybe öltözött kocsik a Balaton partjától a csisztafürdői és a somogyszentpáli vonalon egyaránt.

A Balaton délnyugati csücskétől délre elterülő kistáj, a Nagy-Berek bárki számára ismerős lehet Fekete István két regényéből, a Tüskevárból és a Téli berekből. A két könyvet a szerző ugyanabban az évtizedben írta, amikor a kisvasút is megépült Balatonfenyves központtal, az 1950-es évek első felében.

Mára összezsugorodott a hálózat, a Somogyszentpálra vezető egyetlen vonalat, ahol megmaradt a forgalom, a környékbeliek munkába, iskolába járásra is használták, 2021-ben pedig az újjáépítést követően ismét elindultak a vonatok Csisztafürdő felé is. Ma Somogyszentpál felé összesen 14, Csisztafürdő felé további 8 kilométeren lehet kanyarogni a Nagy-Berekben, és így könnyen elérhetővé vált a népszerű fürdő a Balaton partjától.

A kisvasút természetesen rendkívül népszerű a kisgyerekes családok körében, így nekik különösen nagy élmény lesz a fényes, ünnepi kisvasúttal utazni. A menetrendől itt lehet tájékozódni.



Cikkajánló