Megszépült állomásépületekkel vár a balatonfenyvesi kisvasút

A napokban átadták a balatonfenyvesi végállomás felújított épületét, valamint az Imremajornál és Csisztafürdőnél emelt új épületeket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
mavcsoport.hu
Forrás:
mavcsoport.hu
2022. február 15.

A napokban átadták a balatonfenyvesi végállomás felújított épületét, valamint az Imremajornál és Csisztafürdőnél emelt új épületeket.

A térségi települések 2016-ban nyújtottak be pályázatot Balatonfenyves vezetésével, hogy a Nagybereken átvágó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze öt-hat kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe.

A fejlesztések során a kisvasút balatonfenyvesi központi indítóállomásának épületét teljesen átépítették. Az épületgépészeti korszerűsítésen kívül az utasok számára szembetűnő változás, hogy a korábbi várótermet kibővítették, egy büféhelyiség is helyet kapott benne. Újdonság, hogy kialakítottak egy mozgáskorlátozott mosdót, melyben pelenkázó is van, valamint a szolgálati helyiségek (forgalmi iroda, pénztárhelyiség) elhelyezkedése is megváltozott. Az épület külseje is megújult, a tetőszerkezet és az oszlopsor átépítésével teljesen új, korszerű arculatot kapott.

Az imremajori megállónál egy új szilárd falazatú esőbeálló épült, amiben kerékpártároló és egy későbbiekben WC-helyiséggé alakítható rész is helyet kapott. A megálló mellett mozgáskorlátozottaknak használható parkolót is kialakítottak, a peronvilágításhoz napelemes világítótesteket telepítettek.

Csisztafürdő állomáson egy teljesen új épületet emeltek úgy, hogy szervesen kapcsolódjon a kerékpáros túraútvonalakhoz, illetve összeköttetést jelentsen a vasútállomással és a közeljövőben megnyíló Berek Világa Látogatóközponttal. A kerékpáros turizmushoz kapcsolódva az épületben helyet kaptak zuhanyzók, valamint egy kávézó is, terasszal. Az állomás melletti északnyugati irányban található terület kimondottan alkalmas a Berek madarainak megfigyelésére, ezért egy kisebb kilátótornyot is építettek.

Mint írják a közleményben, a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút turisztikai jelentőségű Imremajor és Csisztafürdő közötti mintegy 8 kilométeres pályaszakaszán 2002. óta szünetelt a forgalom, majd az újjáépítés után 2021. július 1-jén indult újra a közlekedés. A régi-új vonal hamar népszerű lett, júliusban és augusztusban is 24 ezren utaztak a balatonfenyvesi hálózaton, a tavalyi évben összesen 96 ezren szálltak fel a kisvonatokra.

A kisvasút mindkét vonalán egész évben folyamatos a forgalom, a menetrend a vasúttársaság honlapján érhető el.

Cikkajánló