Rengeteg havat hozott a Mikulás a Dunántúlra

Úgy néz ki, végre igazi telünk van: az elmúlt napokban sokfelé ébredhettünk hótakaróra. Ma reggelre Kaposváron 12 centi esett, a Bakonyban csütörtökig akár 30 centi hó is összegyűlhet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lucza Zsolt (Kiemelt kép)
Forrás:
Időkép
2023. december 6.

Úgy néz ki, végre igazi telünk van: az elmúlt napokban sokfelé ébredhettünk hótakaróra. Ma reggelre Kaposváron 12 centi esett, a Bakonyban csütörtökig akár 30 centi hó is összegyűlhet.

Már napok óta röpködnek a mínuszok éjszakánként. Ahogy mi is megírtuk, a Miskolci Egyetem Földrajz intézete vasárnapról hétfőre virradóra a bükk-fennsíki Mohos-töbörben -20°C-ot mért, de máshol is előfordult -13 fok az Időkép adatai szerint.

A Mátrában hétfőről keddre -8 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, be is indították a hóágyúkat a Mátraszentistváni Síparkban, azzal a szándékkal, hogy hamarosan megnyissák a pályákat. A téli sport kedvelői Eplényben és Sátraújhelyen már most síelhetnek.

Az előrejelzések szerint a Bakonyban akár 30 centis hó is lehet holnap reggelig. A Dunántúlon nagy területen várható 10-20 centi friss hó, és

a tartós havazás megmaradó hótakarót eredményezhet

az ország nyugati, északnyugati felén/kétharmadán az Időkép szerint.

Szerdán reggelre Kaposváron 12 cm hó hullott, de a Mohács-Siófok-Tata vonaltól nyugatra sokfelé lehetett havazásra ébredni Mikulás napján. Sok helyen 5-10 cm friss hó esett.

A Duna vonalában, a főváros és a Balaton között, valamint délnyugaton is vegyes halmazállapotú csapadék hullik, mert a hideg magasabb légrétegek és a talaj közeli fagypont körüli hőmérséklet között egy melegebb légréteg található, de az elkövetkezendőkben egyre többfelé vált át havazásba a csapadék – ígéri az Időkép. A legtöbb hó továbbra is a Dunántúlon fog hullani, főleg a hegyekben: a Bakonyban, a Vértesben és a Gerecsében.

Cikkajánló