Festőien sárgállik a kakasdi borókás

A tavaszi hérics közel ezres állományának sárga virágzuhataga színesíti a kakasdi borókás feletti meredek domboldalt.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. április 20.

A tavaszi hérics közel ezres állományának sárga virágzuhataga színesíti a kakasdi borókás feletti meredek domboldalt.

A tavaszi héricseket élénksárga virágjainak köszönhetően, már távolról felismerhetjük, amint az éledező fűcsomók között tündökölnek. A boglárkavirágúak rendjéhez, ezen belül a boglárkafélék családjához tartozó növény Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Népiesen kikericsnek is hívják, ám latin nevét (Adonis vernalis) Adóniszról, a görög mitológia férfiszépséget megtestesítő alakjáról kapta.

Főként a szárazabb, meredekebb gyepes területeket kedveli, így a kakasdi borókás napsütötte domboldala kiválóan alkalmas élőhely számára. Ilyenkor kora tavasszal a mintegy ezres tavaszihérics-állomány teljes virágszőnyeget alkot, és aranylóvá varázsolja a tájat a borókásban.

A tavaszi hérics 20–50 cm magasra nő, levelei vékony fonalszerű sallangokra osztottak, virágja 10–20 aranysárga sziromból áll. Mérgező növény, házi felhasználása nem javasolt, mivel hatóanyagai rendkívül erősek, és éppen ezért ma már kizárólag a gyógyszeripar dolgozza fel. 2012-ben egy internetes szavazáson „Az Év Vadvirágának” választották.

Forrás: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló