Folytatódik a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztése

Megkezdődött a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének második üteme, melynek során a Kállay Miklós egykori miniszterelnök rezidenciája melletti épületet újítják fel.

Szerző:
MTI
Fotó:
szon.hu
2019. augusztus 6.

Megkezdődött a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének második üteme, melynek során a Kállay Miklós egykori miniszterelnök rezidenciája melletti épületet újítják fel.

 

A rekonstrukciós munkák során a korábban a hadkiegészítő parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület egy részét - az ingatlanon található más melléképületekkel együtt - elbontják, emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott árkádos épületrészt.

 
Az emeletes, jelenleg üresen álló ingatlanban kiállító- és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítanak ki. Ott kap majd helyet egy állandó várostörténeti kiállítás is, amely interaktív módon mutatja majd be Nyíregyháza fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig.

 

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres kúriában lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át az ingatlant a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett ott, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak „ősi fészke” Nyíregyháza szomszédságában, Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári és királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

2020 végéig nem látogatható a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Újjászülető kastély és évszázados kastélypark Füzérradványban

Az Eszterházy-tündérbirodalom kellős közepén

A kastély, amely nyomokban Beethovent tartalmaz

Cikkajánló