Fotózzunk télen is a természetben!

Végre megjött az igazi tél. Dermesztő hideg, hó és zúzmara mindenhol. A megszállott természetfotósok ilyenkor veszik a „sátorfájukat”, illetve felszerelésüket, bakancsot húznak és irány a természet. Mire érdemes figyelni a téli táj fotózásakor? Most megtudhatod.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
2014. február 3.

Végre megjött az igazi tél. Dermesztő hideg, hó és zúzmara mindenhol. A megszállott természetfotósok ilyenkor veszik a „sátorfájukat”, illetve felszerelésüket, bakancsot húznak és irány a természet. Mire érdemes figyelni a téli táj fotózásakor? Most megtudhatod.

A téli táj nemcsak a természetjárókat kecsegteti meseszép túraútvonalakkal, hanem a fotósoknak is a „kedvében” jár.


Azonban a néhány órára tervezett téli fotózás hamar meghiúsulhat, ha a kemény fagyban nem figyelünk az akkumulátorok állapotára. Téli fotózáskor fokozottan igaz, hogy legyen a „tarsolyunkban” pótakkumulátor. Sőt, ha barangolunk a terepen téma után keresgélve, hasznos megoldás, ha a gépből kivesszük az energiaforrást és a felső ruházat alatti zsebünkben tároljuk, így a testhőmérsékletünk megvédi az elemeket az idő előtti lemerüléstől. Mikor megfelelő témát találunk, egy mozdulattal visszahelyezhetjük az akkumulátort a gépbe.

Egyébként a téli hidegben még fokozottabban érdemes figyelni a felszerelésre. Ha hosszú ideig tartózkodtunk a hidegben, a gép és a felszerelés erősen áthűlhet. Ilyenkor, ha betérünk egy meleg helyre, lehetőség szerint ne vegyük elő a fotófelszerelésünket, hanem várjuk meg, amíg szépen lassan fel nem melegszik szobahőmérsékletre. Ellenkező esetben bepárásodik a gép és az optika is.


Mikor érdemes jó téma után kutatni?

 


Érdemes figyelemmel kísérni az időjárás előrejelzést. Néhány napos kemény fagy után a völgyekben meghúzódó patakokban már találhatunk csodálatos jégformációkat. A hőmérséklet és a víz sebessége folyamatosan újabb és újabb alakzatokat alkot. A növényeken és különböző tereptárgyakon megtelepedő zúzmara szintén hálás fotótéma lehet.


Az ónos eső nem veszélytelen, de kellő figyelemmel kimerészkedhetünk a szabadba, mert a tereptárgyakra lerakódó jégréteg nem mindennapi látványossággal ajándékozhat meg minket. Ónos eső idején az erdők üvegkristályraszerű „varázserdőre” emlékeztetnek. Ilyenkor óvatosan, nagy körültekintéssel barangoljunk az erdőben, mert a jég terhe alatt olykor-olykor nagyobb faágak is leszakadhatnak.

Néhány hasznos tipp...

 


Gyönyörű fények általában napfelkelte idején, pitymallatkor és késő délután vannak, ilyenkor azonban sok esetben elengedhetetlen egy jó minőségű állvány, amely képes megtartani a felszerelésünket, és nem „nyeklik le” a gép és az objektív súlya alatt.

Ha hatásos tájfotót szeretnénk készíteni, érdemes nagylátószögű (10-24mm, 20-35mm) objektívvel dolgoznunk.

Az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb szűrőtípus a polárszűrő. Kétféle polárszűrő létezik, a lineáris és a cirkuláris. A szűrő hatására a színek tisztábbak lesznek, a kontrasztok erősödnek. A jég és hó fotózásához kapóra jöhet egy cirkuláris polárszűrő, amely megszünteti a zavaró becsillanásokat és tompítja a hó vakítóan erős fényét. A polárszűrő használata esetén a beeső fény egy jelentős része a szűrés következtében „elvész”, azért ezzel számolni kell a fényértékek beállításánál.

 Számos esetben rendkívül hasznos lehet a félszűrők használata. A természetképeim megalkotásánál általában ND4-es ND8-as félszűrőt használok. Ezek akkor jönnek kapóra, ha túl nagy a kontraszt a témán belül, pl. az őszi tájban kanyarog egy fagyos, havas patak. Ez nagy kihívást jelenthet, de egy megfelelő félszűrővel a túl nagy kontraszt problémája is áthidalható.

Téli fotózáskor figyeljünk az öltözködésre is, hiszen a könnyelműségnek komoly megfázás lehet a vége. Vastag, strapabíró bakancs, meleg, réteges ruházat, sál, sapka, kesztyű.
 
Cikkajánló