Gyilkos csomorika bukkant fel a Szikrai Holt-Tiszán

A mérgező, ugyanakkor védett lápi növényritkaságot Lakitelek közelében fedezték fel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
knp.hu
2023. július 12.

A mérgező, ugyanakkor védett lápi növényritkaságot Lakitelek közelében fedezték fel.

A hajdani folyószabályozások drasztikusan megritkították, a 19. században irtották is, aminek következtében több mint 70 évig nem volt adat a hazai létezéséről. A különös növénynek eddig a Kiskunságból mindössze egy előfordulási leírása volt 2020-ból, ekkor a tiszaalpári Nagy-tónál észlelték. A napokban Lakitelek környékén találtak rá a gyilkos csomorikára (Cicuta virosa), a Holt-Tisza feltöltődő, mocsarasodó medrében, úszó törmeléken fejlődött, lebegő és gyökerező hínárnövényzettel körülvéve – adta hírül a knp.hu.

A fehér ernyősvirágzatú növény nem véletlenül kapta ezt a nevet, ugyanis valóban rendkívül mérgező. Legmérgezőbb része a gumós, megvastagodott gyökértörzse, de valójában a növény minden része tartalmazza a mérgező cikutoxint.

Mivel a növény kellemes, édeskés ízű és zelleres illatú, ezért régen a legelő állatok gyakran megették, és megbetegedtek tőle. Jelenlétére utalhat, hogy ahol gyilkos csomorika van, ott a víz felszínén olajhoz hasonló filmréteg alakul ki. A növény az emberre is komoly veszélyt jelenthet, epilepsziához hasonló heves görcsöt, nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén pedig akár légzésbénulást és halált is okozhat.

Gyilkos csomorika (Cicuta virosa)

Mocsaras területeket kedvelő, többnyire vízben álló, évelő növény. Gyöktörzse függőleges, gumósan megvastagodott, belül üreges és haránt válaszfalakkal több kamrára tagolt. Akár 150 centiméter magasra is megnőhet. Levelei nagyok, kétszeresen-háromszorosan szárnyasak. A levélkék épek, lándzsásak vagy szálasak, 4–8 centiméter hosszúak és 6–12 milliméter szélesek, szélük durván fűrészes. Fehér virágzata 8–20 sugarú ernyőkben helyezkedik el. Hazánkban védett növény, természetvédelmi értéke 5000 Ft.


Cikkajánló