Fények játéka – Romantikus templomrom a Balaton déli partján

A hatalmas fák árnyékában álló impozáns rom vörös téglás falaival – melyet az őszi napsugár lapos, aranysárga fényekkel borít be – maga a megtestesült középkori romantika. Körülötte régi temető, a földből megkopott fejfák, rozsdás vaskeresztek meredeznek. Megtaláltuk Magyarország egyik legszebb misztikus hangulatú Árpád-kori romtemplomát a balatonlellei Rádpusztán.

Szöveg:
Fotó:
(Nyitókép) Somogyvári D. György
2023. október 9.

A hatalmas fák árnyékában álló impozáns rom vörös téglás falaival – melyet az őszi napsugár lapos, aranysárga fényekkel borít be – maga a megtestesült középkori romantika. Körülötte régi temető, a földből megkopott fejfák, rozsdás vaskeresztek meredeznek. Megtaláltuk Magyarország egyik legszebb misztikus hangulatú Árpád-kori romtemplomát a balatonlellei Rádpusztán.

Rádpuszta nevével ellentétben ma már nem puszta. Balatonlelle délnyugati végén, az egykori Festetics-uradalom majorságának területén egy lovardával és csárdával megspékelt gasztro élménybirtok, illetve szőlőbirtok, borászat is található. Itt, a modern turisztikai létesítmények mellett bújik meg a vadregényes, fás-ligetes részen egy Árpád-kori műemlék, a rádpusztai romtemplom.

Az Árpád utca házai mellett tábla mutatja, hol tudunk besétálni a romokhoz. Az út felől haladva először a régi temetőt pillantjuk meg, majd a kopott fejfák és a kis léckerítéseken túl a templom, melyet gyönyörű rommá sűrített az idő, ott áll festőien a dús lombú fák között. Ottjártunkkor az őszi délután borostyánszínű fénnyel vonta be a rom falait, és sziporkázva szórta sugarait az erdős ligettel tarkított tájra.

A történeti források szerint egykoron e vidék a Rád nemzetség őszi fészkének adott otthont, akik Somogyban a legyőzött Koppány vezér területén kaptak birtokokat. A nemzetségre utal a település neve is. A középkori Rád falu templomára vonatkozó első írásos feljegyzések az 1333-as és 1335-os pápai tizedjegyzékből származnak.

A 12–13. századtól a pannonhalmi bencések és a fehérvári káptalan rendelkezett itt birtokkal. A falu a török korban elnéptelenedett, temploma pusztulásnak indult. A 18. században a Festetics család szerezte meg a területet, de csak majorságot hoztak létre, és az elhagyott templomot már nem építették újjá.

A romot évszázadokig elhanyagolták, a helyiek pedig „kőbányaként” tekintettek az épületre, amelynek jelentős részét sikerült széthordaniuk. Ennek ellenére a templom északi fala ma is 8–10 méter magasan áll.

A templom 1959-60-ban került ismét a figyelem középpontjába, amikor egy alapos feltárás után a régészek konzerválták és stabilizálták a falmaradványokat.

A 2000-es évek elején egy kisebb ráncfelvarráson esett át, kigazolták és parkosították a környezetét, amit szemmel láthatóan azóta is igyekeznek gondozni és rendben tartani.

A régészeti ásatás eredményei alapján vált ismertté, hogy az íves szentélyű, téglából épített első templom Árpád-kori. Szintén a feltárás derített fényt a kis templom különleges alapozására, amely kb. 1 méter mély és 1,25 méter széles. Ez a nem mindennapi alapozás valószínűleg az itt levő homokos talaj esetleges mozgásának (vízbemosások) káros következményeit volt hivatva ellensúlyozni.

Az eredeti román kori templomot aztán a 13–14. század fordulóján nyugat felé szélesebb hajóval bővítették, és abba két pilléren álló karzatot, a karzat fölé pedig tornyot emeltek. Majd a 15. században került sor az oltárral ellátott sekrestye hozzáépítésére a korai templomhajó északi oldalához, amelyet később kápolnává alakították át. Az építmény mára merő rom, néhány ég felé törő falszakasz, mégis van benne valami lenyűgöző masszivitás, mely még most is átüt a repedéseken.

A romokat a 18–20. századi környékbeli lakosság sírhantjai veszik körül. A sírkövek között akad olyan, amelyen még látható a felirat, de vannak már erősen erodált kövek is, olvashatatlan feliratokkal. A fémkeresztek külsején rozsda bont virágot.

A régi sírok, a léckerítésekkel körbezárt öreg fejfák misztikus bájjal ajándékozzák meg az ódon templomromot és környezetét.

A rom közvetlen közelében fapadokat is találunk. Tökéletes helyszín elcsendesedésre, vagy éppen egy elmélyült ücsörgésre. Ha Balatonlelle közelében járunk, érdemes a tótól alig 6 kilométerre lévő Rádpuszta középkori építményéhez kitérőt tenni. Minden évszakban megvan a sajátos hangulata, amit elraktározhatunk magunkba.

Megközelítés

M7/E71-es autópályáról a 135-ös lehajtón, valamint a 7-es főút 132-es számú kilométerkövénél levő körforgalmon keresztül lehet autóval eljutni Balatonlelle-Rádpusztára. Rádpuszta Árpád utcájának déli végén található a templomrom, egy lovardával és csárdával megspékelt gasztro élménybirtok szomszédságában. Siófokról és Kaposvárról is közlekedik erre helyközi busz, ami megáll Rádpusztán. Aki pedig egy hosszabb gyalogtúrával szeretné megközelíteni, annak érdemes Balatonszemes vasútállomásáról a sárga sáv, majd a sárga rom jelzést követnie.

Cikkajánló