Keresés eredménye

Zubogy legendás középkori temploma

A Gömör–Tornai-karszt európai mércével is különleges természeti látnivalói mellett egyedülálló középkori templomokat is felfedezhetünk Aggtelek és Jósvafő tágabb környékén. A Tornaszentandrás, Szalonna, Jósvafő, vagy éppen Rudabánya nevével fémjelzett, rangos lista előkelő helyén szerepelhetne Zubogy istenháza is, ha többen ismernék.

2023.08.11.

A Meleg-mányi-völgyön innen és azon túl

A Mecsekben található Meleg-mányi-völgy méltán népszerű a túrázók körében, hisz az itteni mésztufagátak, források, kis vízesések valóban különleges látnivalói a hegységnek. Ahogy igaz ez a szomszédos Nagy-Mély-völgyre és a közeli Mánfa középkori templomára is.

2023.08.05.

Mesebeli templomok és árterek az Ormánságban

Az Ormánság mára letűnt ártéri kultúrájának legerősebb szimbóluma az úgynevezett talpasház, amelyet árvíz idején egyszerűen arrébb húztak. A Drávát szabályozták, a csíkászok eltűntek, talpasház pedig csak mutatóban maradt. Az archaikus ormánsági élet egyes lenyomatai azonban még ma is felfedezhetők. A 18. századi, festett fakazettás templomok például a magyar kultúra páratlan értékei.

2023.07.22.
A Cserehát gyöngyszeme: a rakacaszendi műemlék református templom

A Cserehát gyöngyszeme: a rakacaszendi műemlék református templom

Konfár Tibor 2023.07.10

A csereháti kilátástalanság tengerében is találni olyan aprócska igazgyöngyöket, melyek megdobogtatják az ember szívét. Számomra ilyen a kis rakacaszendi református templom, amely akár a vidék jelképe is lehetne. Ódon, évszázados kövei a táj történelmét, a hófehérre meszelt falairól hulló vakolat a lassú pusztulást, a fazsindellyel fedett kis huszártornyán megcsillanó napfény pedig a reménységet jelképezi.

Tovább

Múlt és jövő találkozása egy alföldi templomban

A Tisza-tó környéke számos kincset rejt, ilyen Tiszaszentimre településének református temploma is, ahol a pecsétes téglamúzeum mellett barokk stílusú szószéket, versailles-i kastély ihlette stukkót, a parókián pedig egy igazi időkapszulát is láthatnak az érdeklődők.

2023.04.10.

Freskók, bükkös, szentélyek

Magyarország legkisebb hegysége nemcsak a felszín alatt rejt kincseket – olyanokat nem, páratlan szépségű barlangokra kell gondolni –, hanem a felszínen is. Egynapos túra templomokkal, kolostorral, erődített templommal, egy kincseivel – olyannal is – mit kezdeni nem tudó kiállítással és szelíd emelkedőkkel.

2022.12.23.

Gömörszőlős gyönyörű református temploma

Az 1800-as évek elején épült templom ékessége az egyszerű, kazettás famennyezet, de ezen felül is sok szép részlete van Gömörszőlős református templomának, amit most galériánkban ti is megcsodálhattok.

2022.11.16.

A bazilika kicsiben – az esztergomi kerektemplom

Esztergom leghíresebb látnivalójának árnyékában van egy másik különleges templom is a városban, amit szintén érdemes megnézni. A kerektemplom az esztergomi bazilikának köszönheti létét, ugyanis afféle főpróba volt a bazilika grandiózus kupolájának megépítése előtt.

2022.08.23.

Egy úttalan templom, melyet különleges rommá sűrített az idő

Ha még nem hallottál a somolyi templomromról, nem hibáztatlak, mert nem tartozik az ismertebb és egyszerűen elérhető turistacélpontok közé. De ha szereted a kalandosan megközelíthető és emberek által alig járt helyeket, melyeknek olyan atmoszférájuk van, hogy napok múlva is nyugalom árad szét benned, amikor felidézed, azt javaslom, mindenképpen keresd fel egyszer.

2022.08.19.

A strandon túl – Balatonalmádi rejtett kincsei

Egy Balaton-parti nyaralás elsősorban a strandolásról szól, de számos nyaralóhely különleges látnivalókkal is bír. Balatonalmádiban például gyönyörű, régi villák és érdekes történetű templomok mellett a város belterületén még egy kilátót is találunk.

2022.06.27.
A Dél-Alföld ékköve – az óföldeáki erődtemplom

A Dél-Alföld ékköve – az óföldeáki erődtemplom

Konfár Tibor 2022.05.01

Árpád-kori alapokon, valamikor Mátyás király idején emelték. Dúlta tatár, pusztította török, mégis mindig újjászületett. Óföldeák festő ecsetjére kívánkozó erődtemploma párját ritkító épített örökségünk, amely hófehér falaival, hetyke harangtornyával az oly sokat szenvedett alföldi magyarság élni akarásának jelképe is egyben.

Tovább

Egyedi templomok különleges vidékeken

Az elmúlt hat-hét évtized újdonságai a legállandóbbnak hitt építményeket sem hagyták nyom nélkül; ráadásul ezek nagy része olyan vidékre került, ahol kirándulni is érdemes. Ég, föld és vasbeton, hazánk öt sarkából.

2021.12.17.

Advent a Budai-hegyekben

Ajándékok utáni rohangálni egy plázában nem igazán segít abban, hogy lelassítsunk, és a mindennapi stresszt magunk mögött hagyva, lélekben is megérkezzünk a karácsonyfa elé. Mi lenne, ha ezúttal inkább a természetben hangolódnánk az ünnepekre?

2021.12.12.

A Felső-Tisza-vidék kincsei

Úgy hozta a sors, hogy az ország északkeleti szegletébe eddig csak néhányszor jutottam el, és akkor is csak átutazóban. Most is mindössze két napot töltöttem itt, épp csak pár részletet láthattam, de már ennyi is elég volt ahhoz, hogy elbűvöljön Szatmár-Bereg.

2021.07.02.