Gyönyörű videón a puszták fenséges madara

Ha valami igazán szépet szeretnél látni ma, akkor erre a videóra mindenképp szánj pár percet!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szendőfi Balázs
2022. december 12.

Ha valami igazán szépet szeretnél látni ma, akkor erre a videóra mindenképp szánj pár percet!

Egy parlagi sasról készült lélegzetelállító videót láthatunk, amelyet ízelítőként osztott meg Szendőfi Balázs természetfilmes közösségi oldalán a hamarosan elkészülő legújabb, a Körös-vidékről szóló filmjéből, amelynek címe: Volt egyszer egy vadvízország.

A videóban egy vadon élő, fiatal parlagi sas a főszereplő, amelyet egy teleobjektíves drón segítségével sikerült ilyen hihetetlen közelségből megörökítenie a filmesnek. Ennek a technikának köszönhetően pedig teljesen zavarásmentesen tudta elkészíteni a felvételeket. Láthatjuk a madár pompás tollazatát, ahogyan szárítkozásra finoman tárja ki szárnyait, és egészen közelről vehetjük szemügyre tekintélyt parancsoló, fürkésző tekintetét. A jelenet zeneválasztása is telitalálat, teljesen beszippantja a nézőt, a parlagi sas mellett ráadásul láthatunk még bíbiceket és a pusztákra épp megérkező darvakat is.

Azon felül, hogy a parlagi sas egy gyönyörű ragadozómadár, hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

Ráadásul Balázstól megtudtuk, hogy a parlagi sasnak az egyetlen jelentős európai állománya a Kárpát-medencében található. De ez nem volt mindig így. A nyolcvanas évek elejére nagyon lecsökkent a számuk, de a természetvédelmi munkáknak köszönhetően azóta az állomány megtízszereződött.

Sajnos védettsége ellenére is előfordulnak még ellene elkövetett bűncselekmények, 2005 és 2012 között 60 parlagi sast (és több mint 100 rétisast) mérgeztek meg Magyarországon.

A mai napig előfordulnak mérgezéses esetek minden évben, amely egy rendkívül elszomorító dolog. Reméljük, ezek a gaztettek abbamaradnak végre, hogy zavartalanul élhessenek az ősgyepes pusztáinkon ezek a fenséges ragadozómadarak.

Cikkajánló