Ha november, akkor Vadlúd Sokadalom Tatán

A vadludak minden évben visszatérnek a tatai Öreg-tóhoz, de nemcsak tízezres tömegeik látványa varázsolhatja el a természetkedvelőket, hanem az esemény köré szervezett fesztivál is, amelyet idén november 27-28-án már 15. alkalommal rendeznek meg.

Szerző:
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület
Fotó:
Gulyás Attila
2015. október 29.

A vadludak minden évben visszatérnek a tatai Öreg-tóhoz, de nemcsak tízezres tömegeik látványa varázsolhatja el a természetkedvelőket, hanem az esemény köré szervezett fesztivál is, amelyet idén november 27-28-án már 15. alkalommal rendeznek meg.

A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, amely gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján. 2015-ben november 27-28-án rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat. A madárbarátok spektívekkel figyelhetik meg a ludakat, de Orbán Zoltán ornitológus előadásával fűszerezve egy nagy kivetítőn is nyomon lehet követni a ki- és behúzást, valamint a tavon zajló eseményeket.

 

 

Erre a látványra számíthatsz
A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban helyezkedik el. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet itt töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára. A nagy tömegben áttelelő nagy lilikek, vetési és nyári ludak mellett olyan ritkaságnak számító vadlúdfajokat is megfigyelhetünk itt, mint amilyen a vörösnyakú lúd, a kis lilik, a rövidcsőrű lúd, az örvös lúd vagy az apácalúd.
 
 

Akik kalandra vágynak, jelentkezhetnek az egész napos madármegfigyelő versenyre is, amelynek célja, hogy minél több madárfajt lássanak a kijelölt területen. A megmérettetésen 3 fős csapatok indulhatnak. Regisztrálni szombaton, reggel 5 órakor lehet ifjúsági és felnőttkategóriában. A versenynek pontos szabályai vannak (ezt a helyszínen mondják el), az összesítést pedig komoly szakemberekből álló zsűri végzi.

 

A helyszínen szakemberek és önkéntesek mutatják be a vonulás legfontosabb pillanatait
(fotó: Solymári/Wikipédia) 

 

A nap folyamán több alkalommal lesz madárgyűrűzés, melynek során a madarak kézben láthatók és fotózhatók, ami mindig különleges élményt jelent kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Továbbá előadásokkal, kiadványokkal, különböző élő állatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, zöld civil szervezetek standjaival, spektívek és kézi távcsövek tesztelési lehetőségével és számtalan színes programmal készül a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a színes adventi forgatagban is elmerülhetnek a látogatók.

 

A gyerekek sem fognak unatkozni: a játszóházban természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel foglalhatják el magaukat, és izgalmas játékokon keresztül tudhatják meg, hogy melyik a leggyorsabb vadlúd, vagy hogy hányféle színű lehet egy gólya. De készül kukorica- és szotyikép, madáretető és madárkalács is. Lesz békamentés és békakérdezgető, nyomolvasó játék, madárszínező, madárrajzoló, a helyi Pötörke Népművészeti Egyesület pedig táncházzal vár minden érdeklődőt.

 

 

További információ, valamint a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján: www.vadludsokadalom.hu

 

Látogass el az Öreg-tó partján álló várba is! 


Szervezők:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoport
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

 

Kapcsolódó cikkek:

Ahová a királyok is lazítani jártak

Szebb, mint újkorában - Helyreállították a tatai védett tavat

 

 

 

 


 

 

 

Cikkajánló