Hamarosan itt a kerecsensólyom-bébibumm

Huszonkilenc pár kerecsensólyom rakott fészket idén a Körös-Maros Nemzeti Park térségében. A fiókáikat április végére, május elejére várják.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Bagyura János / MME
Balázs István / MME
2017. április 10.

Huszonkilenc pár kerecsensólyom rakott fészket idén a Körös-Maros Nemzeti Park térségében. A fiókáikat április végére, május elejére várják.

 

A tojók többsége március utolsó napjaiban már a tojásokon ült. Mivel a kerecsenek más sólyomfélékhez hasonlóan nem építenek saját fészket, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai műfészkeket helyeztek ki a számukra, de akadtak olyan párok is, akik természetes fészket (például elhagyott sasfészket) választottak.


A 32 napot átfogó kotlási idő alatt fontos, hogy se zajos mezőgazdasági gépek, se tojásra éhes nyestek - melyek elől egy speciális eljárással védik a fészkeket - ne zavarják meg a madarakat.

 


A legtöbb (összesen tíz pár) kerecsensólyom ezúttal is Szarvas tágabb térségében költ. Ezek közül hat magasfeszültségű vezetékek oszlopaira helyezett, zárt költőládákban telepedett le. Egy másik nyitott (szintén traverzre helyezett) költőtálcában, egy további egy fán lévő fatálcában, a maradék kettő pedig parlagi sasok által készített gallyfészekben kotlik.


A Dévaványai-Ecsegi pusztákon hét revírben történt fészekfoglalás és kotlás. Itt a kerecsensólymok többsége műfészket választott, a fa költőládákat pedig szoliter fákra helyezték ki. Ezen a helyen is akadnak olyan párok, melyek parlagi sasok elhagyott fészkébe költöztek. A tojók már javában kotlanak a sárgásbarna alapszínű, vörösesbarna foltokkal pigmentált, általában 3-5 darab tojásukon.

 


A Kígyósi-pusztán a tavalyinál eggyel kevesebb - öt pár - kotlik, mind mesterséges költőládákban. A Csanádi pusztákon két kerecsensólyompár költőládában, egy viszont természetes fészekben kezdett költésbe. Kardoskút térségében három pár fészkel, valamennyien a traverzekre kihelyezett, fedett költőládákban. A Kis-Sárréten egy pár kezdett költésbe Magor-pusztán, egy vezetékoszlopra kihelyezett költőládában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hasít a madárvédelem

Tollas valóságshow - Online fészkek

Kerecsensólyomból idén sincs hiány

Cikkajánló