Hamarosan munkába állnak a békamentők

A tavasz eljövetelét nemcsak a szebbnél szebb virágok és az egyre hangosabban éneklő madarak jelzik, de a békák is, amelyek kora tavasszal indulnak el szaporodóhelyeik felé. Ez az út azonban nem veszélytelen, a békáknak sok helyen segítségre van szüksége.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2022. február 22.

A tavasz eljövetelét nemcsak a szebbnél szebb virágok és az egyre hangosabban éneklő madarak jelzik, de a békák is, amelyek kora tavasszal indulnak el szaporodóhelyeik felé. Ez az út azonban nem veszélytelen, a békáknak sok helyen segítségre van szüksége.

Az országban több olyan klasszikus békavonulási útvonal van, amely forgalmas közúton halad keresztül. Az hogy a békák és az autók találkozásából melyik kerül ki győztesen, nem kérdés. Az ilyen helyeken a békák túlélése segítség nélkül, csak a vakszerencsén múlik. És ez kevés. Különösen most, a 21. században, amikor a klímaváltozás, az élőhelyek zsugorodása, és az emberi tevékenységek egyéb szomorú következményei miatt egyik fajt veszítjük el a másik után. A kétéltűeket ráadásul halálos gombabetegségek is veszélyeztetik világszerte.

A békák a telet a földbe, iszapba, üregekbe bújva töltik, kora tavasszal aztán megindulnak a közeli szaporodóhelyek felé. Azokon a helyen, ahol a békák hagyományos vándorlási útvonala forgalmas közutat keresztez, szükségük van segítségre a biztonságos átkeléshez. Ezt kezdetben mindenhol békamentők jelentették, akik vödörrel vitték át az út egyik oldaláról a másikra a kétéltűeket. Később az országban több helyen épültek békaalagutak és átjárók, amelyeken keresztül az állatok már maguk megtalálhatják a biztonságos átjutás lehetőségét. De számos helyszínen továbbra is közvetlen emberi segítséggel mentik a békákat.

A Budapesttől 65 km-re fekvő Farmos, az Északi-középhegység, a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl találkozásánál fekvő Tápió-vidék központjában, gyönyörű természeti környezetben fekszik, nem csoda, hogy a barna ásóbékák is itt találtak megfelelő élőhelyet maguknak. Farmos határában az ásóbékák telelőhelye és a túloldali mocsaras szaporodó helyek között ott húzódik a meglehetősen forgalmas 311-es út, ahol minden évben önkéntesek segítségével zajlik a békamentés. Idén sem lesz ez másképp. Február utolsó hétvégéjén a terelőkerítés építésével kezdik meg az idei szezont, és a munkára önkénteseket várnak. A részleteket az alábbi posztban találjátok.

Egy másik fontos szaporodóhely a Tinnye és Piliscsaba között fekvő Garancsi-tó, ahol a Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület (VAC) szervezi a mentést. A létesülő békaterelő kerítés építéséhez 2022. március 5-én szombaton délelőtt várnak önkénteseket. A részletek az alábbi posztban.

Cikkajánló