A tűz után ismét látogatható a farmosi tanösvény

Februárban óriási tűzvész pusztított a Nagy-nádas területén, akkor a Kékbegy tanösvény is megrongálódott. Civil összefogással építették újjá.

Szerző:
dunaipoly.hu
Fotó:
dunaipoly.hu
2019. október 16.

Februárban óriási tűzvész pusztított a Nagy-nádas területén, akkor a Kékbegy tanösvény is megrongálódott. Civil összefogással építették újjá.

Mi is írtunk arról, hogy a február 28-ai, 220 hektárra kiterjedő tűz milyen károkat okozott a természetben Farmoson. A helyi közösség - a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a helyi természetvédelmi szervezetekkel együttműködve - már akkor adománygyűjtést hirdetett a Kékbegy tanösvény pallósorának helyreállítására.

 


Végül magánszemélyek, cégek és civil szervezetek felajánlásaiból javították meg a megrongálódott szerkezetet, kicserélték az elszenesedett pallókat, információs táblákat - adta hírül a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán

 


A Kékbegy tanösvény a Nagy-nádason átívelő 200 méteres fahíd, ahol 3 tablón lehet tájékozódni a mocsári élőhelyek sajátosságairól, növény- és állatvilágáról. 2007-ben adták át. A közelében lévő Sóvirág és Nőszirom tanösvényekkel együtt alkotja a 8 km-es Hajta Természetismereti Túrát, amit kísérő füzettel vagy mobilos appal lehet bejárni. Évente 4-5 ezren járnak itt, a nemzetipark-igazgatóság üzemeltetésében álló Farmosi Madárvárta nádas hálóállása is a pallósoron húzódik.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

Hogyan érintette az élővilágot a farmosi tűz?

Cikkajánló