Hamarosan nyit a felújított szabadkígyósi kastély

A nagyközönség előtt március 20-án nyitja meg a kapuit a Békés megyei kastély, ahol többek között a grófi gyerekek életét és a személyzet mindennapjait is bemutatják.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Forrás:
MTI
2022. március 18.

A nagyközönség előtt március 20-án nyitja meg a kapuit a Békés megyei kastély, ahol többek között a grófi gyerekek életét és a személyzet mindennapjait is bemutatják.

A Nemzeti Kastély- és Várporgramnak köszönhetően megújult a szabadkígyósi Wenckheim-kastély főépületének földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, illetve a főépület közvetlen környezete. Restaurálták a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, felújították a tetőt és homlokzatot, valamint közműfejlesztést is végeztek – adta hírül az MTI.

A tárlat a Vendégségben Wenckheiméknél címet kapta, és a gasztronómiát, a kastély működését és napirendjét állítja középpontba. Bemutatják a személyzet életét, munkáját, és a korabeli kereskedelmi viszonyokat is. Szó lesz arról, hogyan éltek a grófi gyerekek, milyen angolkisasszonyok tanították őket, és ők hogyan kerültek Szabadkígyósra Angliából.

A műteremben különböző háttérrel és jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók, máshol egy VR-szemüveg segítségével akár a kastély felett is repülhetnek. A vetítőteremben a kastélyhoz és a családhoz köthető filmeket lehet majd megnézni. Az étkezőt az 1895-ös kinézetének megfelelően rekonstruálták, és visszaépítették az egykori télikertet is. 270 darab olyan kötetet találtak, ami a család tulajdonát képezte, és bemutatnak két eredeti vendégkönyvet is.

A szabadkígyósi kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján eklektikus, neoreneszánsz stílusban. Annyi ablaka volt, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak. Az egyik legmodernebb épületnek számított akkoriban.

Cikkajánló